Un març amb un alt i inhabitual perill d'incendis
Pràcticament tot Catalunya sota l'amenaça del risc d'incendis (Pixabay/Fish96)
Catalunya migdia

El mapa de Catalunya, en vermell: risc d'incendi excepcional en un mes de març

38 de les 41 comarques catalanes tenen un risc alt o molt alt de patir un foc forestal a causa de les condicions meteorològiques

Actualitzat

El mapa de Catalunya del Pla Alfa per risc d'incendis està pràcticament tot pintat de vermell. 21 comarques estan al nivell 2 dels 3 que hi ha. 17 més estan pintades del color groc del nivell 1, i només 4 se'n salven: la Vall d'Aran, el Pla d'Urgell, el Pla de l'Estany i el Gironès estan al nivell 0, però són l'excepció. La resta del país té un nivell alt o molt alt de patir un incendi forestal.

La sequera que persisteix des de fa dos anys i mig, el vent que bufa sobretot al sud del país, i l'època de les cremes agrícoles conformen una combinació de factors extremament perillosa. Per aquest motiu, Protecció Civil manté el pla Infocat en fase de prealerta.

És una situació inèdita per aquesta època de l'any, diu Miquel Àngel Garcia, cap de l'àrea regional dels Agents Rurals de les Terres de l'Ebre. Mai en aquest mes de març hi havia hagut una extensió tan gran del país amb aquest risc tan elevat.

"Això és excepcional perquè és una extensió de terreny tremenda. Més puntualment podríem parlar de l'Empordà o de les Terres de l'Ebre, però tan generalitzat en aquesta època, no. És clarament un fet excepcional."

D'aquí no res és Setmana Santa, amb molta mobilitat. Garcia no descarta que si la situació no canvia s'hagi de restringir l'accés a alguns espais generals. Tot dependrà, diu, del temps que faci:

"A nivell general en principi, no, però tot dependrà també de l'evolució de la meteorologia i del risc d'incendi d'aquests propers dies."

De moment, el que sí que se suspenen són les autoritzacions per fer foc ja sigui per cremes agrícoles, barbacoes o calçotades. Només avui se n'han suspès més de 12.000.

Anar al contingut