El 061 encara es paga, després d'un mes de negociació entre govern i operadores
Meritxell Budó explica que encara han de veure d'on treuen els diners per assumir el cost de les trucades
El 061 encara es paga, després d'un mes de negociació entre govern i operadores
El 061 segueix sent de pagament tot i que el govern va anunciar fa més d'un mes que negociava per fer-lo gratuït
Seu central del SEM, a l'Hospitalet de Llobregat, durant la visita de la consellera Vergés
Catalunya migdia

El 061 encara es paga, després d'un mes de negociació entre govern i operadores

Meritxell Budó explica que encara han de veure d'on treuen els diners per assumir el cost de les trucades

Pilar Garcia, Carlos BaraibarActualitzat
TEMA:
Coronavirus

La gratuïtat del 061 s'ha convertit en un serial sense final des que el 'Fets o fakes' va explicar a principis d'octubre que no era gratuït tot i que el govern ho havia anunciat el mes de març passat.

L'últim capítol d'aquest serial és que el govern, tot i haver-se compromès el 23 d'octubre a negociar amb totes les operadores per trobar una manera de fer gratuït aquest servei, no ha aconseguit encara tancar cap acord amb les empreses i els usuaris continuen pagant per trucar al telèfon de Salut Respon. Des del web del 061, s'explica que el govern assumirà aquest cost d'aquestes trucades i que si ens el cobren l'hem de reclamar.

Diverses operadores com Movistar o Orange confirmen que hi ha converses amb el govern per trobar alguna fórmula que permeti que la Generalitat assumeixi el cost de les trucades i no calgui traslladar-lo als clients però de moment no hi ha res tancat. Els departaments d'Economia i Polítiques Digitals són els que estan al capdavant d'aquesta negociació.

La consellera portaveu, Meritxell Budó, explica que han de veure d'on treuen els diners per assumir-ne el cost:

"Des de Polítiques Digitals s'ha negociat amb les operadores i ara cal analitzar des de la perspectiva d'Economia aquesta mesura perquè obviament té uns costos i com a govern hem de veure de quina manera podem fer-hi front. Per tant, hi estem treballant però ara som aquí"

El 061 encara es paga, després d'un mes de negociació entre govern i operadores
El 061 encara es paga, com es pot comprovar a la factura d'un client de O2 (Movistar) ('Fets o fakes')

Cronologia d'un despropòsit

El 13 de març de 2020 el govern anuncia que ha aprovat un decret per garantir la gratuïtat del 061.

El 14 de març entra en vigor l'estat d'alarma a tot l'estat

El 20 de març el govern espanyol firma amb les principals operadores el 'Pacto por la conectividad' pel qual les principals companyies assumien el cost del 061 i no el repercutien als usuaris.

El 21 de juny s'aixeca l'estat d'alarma a tot l'estat i decau la validesa del 'Pacto por la conectividad' per la qual cosa les trucades al 061 tornen a ser de pagament. El decret de la Generalitat que en marcava la gratuïtat no es respecta perquè la Generalitat, segons admet més tard, no tenia competències per forçar-ne la gratuïtat.

El 10 d'octubre el 'Fets o fakes' comprova que els usuaris de les principals companyies i d'altres més petites segueixen pagant el 061. El govern assegura que intentarà solucionar-ho.

El 20 d'octubre el govern anuncia subvencions per algunes companyies per tal d'assumir el cost del 061 però en queden fora les que van signar el 'Pacto por la conectividad' tal com torna a denunciar el 'Fets o fakes', per la qual cosa els clients de les principals companyies seguiran pagant.

El 23 d'octubre el govern anuncia que negociarà amb les grans operadores una fórmula per assumir el cost del 061.

El 9 de desembre de 2020 el 061 continua sent de pagament. Les companyies i el govern asseguren que estan negociant però, ara per ara, no hi ha acord i els clients han de seguir fent-se càrrec de les trucades al 061.

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus
Anar al contingut