Cartellera del film "El agente topo" de Maite Alberdi
Catalunya migdia

"El agente topo": el documental d'espies que aspira als Oscars

La directora xilena Maite Alberdi ja va triomfar a Sant Sebastià amb un documental disfressat de ficció sobre espies i agents infiltrats reals

Enllaç a altres textos de l'autor

Marc Garriga

Redactor d'informatius especialitzat en cinema i sèries

@marga_riga
Actualitzat
TEMA:
Premis Oscars

Aquest divendres arriba a la cartellera "El agente topo", una pel·lícula d'espies que aquesta setmana ha rebut la nominació a l'Oscar al millor documental. Una cinta xilena que ja va passar amb èxit pel festival de Sant Sebastià, d'on es va endur un dels premis del públic.

La seva directora, Maite Alberdi, defineix "El agente topo" com un documental disfressat de ficció sobre espies i agents infiltrats reals

"Jo volia fer un film 'noir' documental, no de ficció. Vaig estar investigant moltes agències fins que vaig trobar un detectiu, policia jubilat, que em va deixar acompanyar-lo en molts casos d'agents infiltrats. Llavors va sorgir el cas de les residències de gent gran."

El detectiu havia rebut la queixa d'una família que sospitava que maltractaven l'àvia a la seva residència. Va decidir contractar un avi sense experiència per ingressar-lo allà i que investigués si era cert. I aquí va arribar en Sergio, el protagonista, que respon a un anunci que l'agència de detectius va posar al diari i que es convertiria en el pitjor detectiu del món. Un personatge que, per Alberdi, va ser un regal caigut del cel. 

"En Sergio era un senyor de 85 anys, vidu, que volia ocupar el seu temps per passar el dol. No tenia cap prejudici, estava obert a tot, i va acabar implicant-se amb tothom que va conèixer a la residència."

"El agente topo" en un moment de la pel·lícula.

Alberdi es va infiltrar també a la residència amb la seva càmera simulant que realitzava un reportatge periodístic i així va poder filmar les peripècies de Sergio, que passen del surrealisme i l'absurd, per la intriga, fins arribar a una tendresa absoluta, que acaba sent un veritable experiment social sobre la solitud de la tercera edat

 "És un tema que vinc treballant des de fa molts anys: com crear vincles entre la gent aïllada socialment. Com fem intercanvis perquè ells ens aportin coses, i nosaltres els aportem a ells, sense mirades condescendents ni jerarquies."

"El agente topo" és un film sorprenent, commovedor i molt divertit. És tràgic i còmic. És el retrat de l'ocàs la vida. 

ARXIVAT A:
Cinema Premis Oscars
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut