DART: missió salvar la Terra d'impactes catastròfics
La NASA vol provar que és possible desviar la trajectòria d'un asteroide (NASA)
Catalunya migdia

La NASA enlaira 'DART', la sonda per salvar la Terra d'un asteroide

La nau impactarà contra un asteroide a alta velocitat per desviar-ne la trajectòria i demostrar que així es pot protegir el planeta

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Ciència

La sonda DART ja va camí de l'asteroide Dimorphos per provar com es pot defensar la Terra del possible impacte d'una massa de grans dimensions. La nau xocarà contra l'asteroide d'aquí 10 mesos i, si tot surt bé, en modificarà la trajectòria. Així es demostrarà si aquesta estratègia és la millor manera de protegir el planeta.

Un experiment per defensar la Terra

La NASA ha llançat a primera hora del matí d'aquest dimecres la sonda DART, un acrònim en anglès de "Prova de Redirecció d'Asteroide Doble", que juga amb la paraula "dart", que significa "dard". Una mena de dard és el que ha d'impactar el setembre de 2022 contra l'asteroide Dimorphos, el satèl·lit de dos asteroides en un sistema binari.

La intenció és que aquesta topada modifiqui la trajectòria de l'asteroide, una desviació mínima, però suficient, explica el doctor en enginyeria aeroespacial de la Universitat Politècnica de Catalunya, Miquel Sureda.

"És un canvi molt petit que no afecta la trajectòria just després de l'impacte. Però si aquest canvi en la velocitat s'acumula al llarg de molts dies, moltes setmanes i mesos, aquesta petita desviació acabarà afectant l'òrbita de l'asteroide."

La diferència, a l'hora de la veritat, seria crucial: impactar contra la Terra o passar-hi pel costat.

DART: missió salvar la Terra d'impactes catastròfics
Dimorphos és un satèl·lit en un sistema binari d'asteroides (NASA)

En realitat, l'asteroide Dimorphos no representa cap perill per a la Terra. La missió de la NASA és un assaig en previsió que algun dia el planeta estigui amenaçat per la trajectòria d'un objecte immens, una situació amb què la humanitat tard o d'hora es trobarà, segons creuen els científics.

"El que es pretén és veure l'efecte a llarg termini que té un impacte molt petit en la trajectòria. S'estima que serà de mig mil·límetre per segon."

L'impacte serà mínim, diu Josep Maria Trigo, investigador de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, un organisme que participa en l'experiment.

"És una missió kamikaze, que intenta demostrar que som capaços d'excavar un cràter de manera molt eficient a la superfície de l'asteroide Dimorphos. És un impacte controlat, que només canviarà lleugerament l'orbita de l'asteroide, que seguirà orbitant al voltant de l'asteroide principal."

La sonda DART és petita i lleugera: pesa 500 kg, que és el que fa un cotxe petit. Xocarà contra l'asteroide, de 163 metres de diàmetre, després de recórrer 11 milions de km a una gran velocitat del voltant de 6 km/segon.

La participació catalana

Diverses agències europees participen en la missió de la NASA, com l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, explica Josep Maria Trigo.

"Estem involucrats en el desenvolupament, experiments i estudi del procés d'excavació de cràter en l'asteroide Dimorphos, i evidentment en l'estudi científic posterior del que és el fenomen d'excavació de cràters."

Itàlia hi ha aportat un petit satèl·lit que viatja amb la sonda. Se'n separarà poc abans del xoc i farà fotos de l'impacte que enviarà a la Terra.

DART: missió salvar la Terra d'impactes catastròfics
La sonda DART trigarà deu mesos a arribar al seu objectiu (NASA)

Més endavant, l'Agència Espacial Europea també visitarà aquest sistema binari per estudiar més a fons les conseqüències de l'impacte. Hi participarà l'Institut de Ciències de l'Espai.

"La missió Hera anirà a visitar aquest sistema binari, i intentarem respondre moltes de les preguntes que queden obertes. Per exemple, sobre l'estructura de l'asteroide Dimorphos, sobre quin ha estat el grau d'excavació del cràter i les conseqüències per al sistema binari."

Els científics calculen que a l'espai hi ha uns 900 asteroides d'uns mil metres de diàmetre que si impactessin contra la Terra podrien acabar amb la humanitat. Les probabilitats que això passi són poques, una cada mig milió d'anys, però les possibilitats hi són. La missió de la DART pretén allargar o evitar l'Armagedon.

 

ARXIVAT A:
Ciència NASA Tecnologia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut