Catalunya migdia

Creix el nombre de delictes comesos per nens: prop de 900

El Codi Penal considera que els menors de 14 anys denunciats per diferents delictes són inimputables, no han de respondre davant d'un tribunal

Actualitzat

El nen de 13 anys que suposadament en va violar una de 15 a Tarragona aquest cap de setmana no és un cas aïllat. El menor ja està en mans de la DGAIA, la Direcció General d'Atenció a la Infància, que n'estudia el cas.

El Codi Penal espanyol no preveu que els joves per sota dels 14 anys que cometen delictes hagin de respondre davant la justícia. Això no vol dir, però, que la seva conducta quedi impune. 

Segons fonts de la DGAIA, el 2021 hi va haver 883 nens menors de 14 anys denunciats, dels quals el 52% tenien 13 anys. L'any 2020 la xifra va caure als 669 denunciats, però ja alerten que el nombre és inferior per les restriccions de la pandèmia.

El 2019 hi va haver 763 menors de 14 anys denunciats, mentre que el 2018 la xifra era gairebé similar a la de l'any passat: 897

La DGAIA, control i seguiment del cas

A partir d'ara la Direcció General d'Atenció a la Infància farà una diagnosi del cas del nen. S'entrevistarà amb el jove i la seva família; li farà un pla de formació i rehabilitació específic i se l'acompanyarà durant un any per supervisar que no tingui conductes dissocials.

El programa de la DGAIA té com a objectiu donar una resposta des del sistema de protecció als menors de 14 anys que tenen comportaments que es considerarien delicte si fossin majors d'aquesta edat.

L'actuació està centrada des d'una perspectiva preventiva i restaurativa: responsabilització de l'infractor, reparació del dany a la víctima i restauració de les relacions socials trencades pel delicte.

Segons la DGAIA, l'any passat hi va haver 883 nens menors de 14 anys denunciats

Construcció de la identitat dels joves, complexa i multifactorial

Els pares del nen de Tarragona podrien haver d'afrontar una possible indemnització, sempre que la víctima ho demani i es pugui acreditar que el menor va cometre el delicte per deixadesa dels progenitors. 

Segons la psicòloga clínica i terapeuta Begoña Vázquez, en una entrevista feta a Catalunya Ràdio, cal anar més enllà i veure què el va dur a comportar-se d'aquesta manera:

"No té perquè ser una deixadesa dels pares, però segurament tota la vida d'aquest noi ha tingut un pes en la seva construcció o en la seva falta de construcció, en aquest cas.

Cal veure el cas concret i analitzar què li ha passat a aquest noi perquè no hagi pogut construir l'autodomini necessari i que no quedi desbordat d'aquesta manera."

Vázquez insisteix que la construcció psíquica d'un individu és complexa i depèn de molts factors, i en aquest cas creu que les xarxes socials no hi han tingut res a veure:

"És un noi de 13 anys que està en tota la seva explosió puberal i que no pot aturar-se un moment donat. Exigeix i domina l'altre per donar sortida al seu impuls i això a les xarxes probablement no té gaire transcendència."

La víctima va denunciar els fets als Mossos d'Esquadra, però el menor no podrà ser jutjat perquè té menys de 14 anys.

Per part del Departament, s'oferirà a la víctima la possibilitat de rebre acompanyament de l'equip professional de la Barnahus, la unitat integrada d'atenció als infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. 

ARXIVAT A:
Menors
Anar al contingut