L'èpica de Coldplay inunda Barcelona
Chris Martin, líder de Coldplay, en ple concert (Reuters)
Catalunya Migdia

Coldplay: èpica i confetti biodegradable a Barcelona

Més de 200 mil persones assistiran als quatre concerts que la banda britànica farà a l'Estadi Olímpic dins una gira que vol ser la més sostenible de la història

Montse Mas/Montse CampsActualitzat

Després d'Elton John, l'Estadi Olimpic serà novament l'escenari d'una gran cita musical: 23 anys després del primer concert de Coldplay a Barcelona, ara, el grup torna multiplicant la seva presència a la capital. I és que faran un total de quatre concerts, amb totes les entrades venudes des de fa mesos. És la primera vegada que un grup amb la capacitat de convocatòria de Coldplay fa quatre concerts multitudinaris seguits, tot i que faran una pausa divendres.

Uns concerts amb molta èpica, llums, focs artificials, confeti biodegradable i, és clar, les seves millors cançons.

Alguns seguidors han passat la nit a l'Estadi Olímpic procedents de diverses ciutats espanyoles (Catalunya Ràdio/Blai Marsé)

 

La gira més sostenible de la història?

Els concerts formen part d'una gira que va començar fa poc més d'un any a Costa Rica i que s'ha elaborat amb la intenció que sigui el més sostenible possible i amb poc impacte ambiental. El muntatge estarà fet amb recursos locals i material reciclable. L'energia per a l'espectacle es generarà a través de plaques solars i també s'aprofitarà la que generen els fans quan ballen.

A més, la gira es limita a set ciutats per estalviar el trasllat de desenes de camions i de tot l'equip del grup. Coldplay assegura que així reduiran un 50% l'emissió de CO2 en relació amb la gira anterior. 

La intenció pot ser bona, però també genera dubtes, com ara si el fet que hi hagi menys parades fa que els seus seguidors s'hagin de desplaçar més en avió o en vehicle privat. La consultora climàtica Natàlia Ejarque Caldés ho considera positiu però insuficient:

"No fa falta el confeti "biodegradable". Hem de deixar de fer tours mundials i moure tota aquesta quantitat de recursos a nivell global. Al cap i a la fi, per molt que ho fem amb la millor de les intencions i amb les tecnologies més amables i verdes del moment, no deixem de generar una petjada molt gran."

L'Alba Ros, que té entrada per a dissabte, ja ho ha comprovat en el concert de Coldplay a Brussel·les l'agost passat. 

"Dins el concert hi havia una zona amb bicicletes i les persones podien pedalar per generar energia. També hi havia una zona de plaques i la gent que saltava i ballava al damunt també generava energia. Espero que a Barcelona també ho facin."

En canvi, des de l'ICEC, l'Institut Català de les Empreses Culturals, el seu director Edgar Garcia creu que renunciar als macroconcerts és massa radical i assegura que la manera com hi accedeix el públic és clau per reduir l'impacte ambiental d'aquests esdeveniments: 

"Més enllà del que genera el grup en si mateix, si un 30% de la petjada la generen els assistents, estic segur que hi ha un camí per recórrer que va molt més enllà del que el promotor pot fer."

Chris Martin durant l'actuació de Coldplay a Frankfurt el juliol del 2022 (Europa Press/Andreas Arnold/DPA)

 

Teloners que són fans

Abans del xou pujaran a l'escenari tres teloners. Dimecres i dijous ho faran les madrilenyes Hinds; els escocesos Chvrches hi seran a tots els concerts, i Ona Mafalda hi actuaran dissabte i diumenge. Per la líder d'aquest grup, Mafalda de Bulgària (filla del príncep Kyril de Bulgària i la consultora d'art mallorquina Rosario Nadal) és una actuació molt especial perquè és seguidora de Coldplay de petita:

"No m'he saltat mai un concert de Coldplay. Quan tenia 8 anys va ser el primer concert que vaig anar amb els meus pares. I jo i la meva gerrmana ens vam quedar adormides. I ara soc la seva telonera. Espero que aquesta vegada Mafalda no s'adormi!"

 

Concert amb llengua de signes

Les persones amb problemes d'audició poden seguir les actuacions. Hi ha quatre intèrprets de llengua de signes de l'associació Encantades. La iniciativa surt del mateix Chris Martin, que té problemes auditius i està molt sensibilitzat amb aquesta situació. Un dels intèrprets és Aitor Pérez Rello, que explicava a "El Matí de CR" la feina que han tingut per traslladar la poètica de les seves lletres:

"Hi ha moltes parts instrumentals que et permeten descansar, les cançons no tenen una velocitat molt accelerada. Però sí que les lletres tenen molta metàfora i trobar la fórmula per d'adptar-ho a la llengua de signes sí que ha sigut un repte."

El debut de Coldplay a Barcelona va ser l'estiu del 2000, i van fer un dels últims concerts a la sala Zeleste. Cinc anys després van fer el salt al Palau Sant Jordi, on van tornar el 2008 amb el "Viva la vida". A finals de maig del 2016 van fer dos concerts a l'Estadi Olímpic.

Anar al contingut