Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia

Clubs de lectura infantils on no es llegeix

El club de lectura "Atreveix-te a llegir" que organitzen a la Trinitat Vella fomenta la lectura a través del joc per superar la barrera del baix nivell de comprensió que hi ha entre els infants del barri

Enllaç a altres textos de l'autor

Sara Cañete

Redactora d'informatius especialitzada en educació

@SaraCanyete

La lectura entre infants i joves és un hàbit difícil d'aconseguir, i més si volem que es faci per plaer. A les biblioteques públiques de Catalunya cada any s'organitzen nombroses activitats entre les quals trobem clubs de lectura. En el cas de la biblioteca José Barbero, a la Trinitat Vella, n'han organitzat un que compta amb una bona acollida entre els lectors més petits del barri. És l'"Atreveix-te a llegir" que condueix en Blai Senabre, narrador de contes. Una activitat on els participants escolten històries, juguen i canten, però no llegeixen:

"El primer que hem d'aconseguir és que perdin la por a acostar-se al llibre. Però en una activitat de grup, si els fas llegir en veu alta i un llegeix molt bé i l'altre no, pots aconseguir l'efecte contrari".

 

Clubs de lectura i biblioteques: quan llegir també és un lloc
Els llibres il·lustrats ajuden els lectors primerencs (Sara Cañete / Catalunya Ràdio)

 

La biblioteca, un espai de vida comunitària

A diferència d'altres clubs de lectura, i encara que aquest també està obert al públic, en aquest hi ha un grup de participants estable que hi assisteix un cop al mes acompanyats pels voluntaris de Save The Children del barri. L'Emma Armengod, que és la directora de la biblioteca José Barbero, explica que en el cas de la Trinitat Vella la biblioteca s'ha convertit en un espai comunitari clau. Aquí fins i tot tenen una integradora social, ja que sovint hi ha poc acompanyament per part dels adults. Les activitats que organitzen també tenen en compte el context del barri, on el nivell de comprensió lectora entre els participants és més baix:

"Ens acostem a la lectura amb el joc, perquè molts dels nens i nenes associen llegir a la lectura obligatòria de l'escola i a una cosa negativa. Aquí juguem amb els llibres i ens atrevim a tocar-los perquè la lectura sigui un gust."

 

Primer escoltar, després llegir

Armengod apunta que activitats com l'"Atreveix-te a llegir" d'en Blai funcionen bé perquè són com una activitat extraescolar. El fet de trobar-s'hi una vegada al mes fa que l'incorporin com una figura de referència que forma part de la seva quotidianitat i que tinguin ganes de retrobar-s'hi. Per Senabre, l'altra clau és intentar acostar la lectura explicant històries en veu alta:

"L'oralitat és el primer canal per on ens arriben les històries. I genera records i referents a què tornem quan després llegim altres contes. Apel·la a la nostra part més primària."

El club de lectura infantil i juvenil "Atreveix-te a llegir" és un dels 12 que des del setembre estan en marxa a Barcelona. L'any 2019, abans de la pandèmia, a la ciutat se'n van organitzar 37 i van comptar amb més de 2.600 participants.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut