Moltes aules han superat els 30 graus de temperatura aquests dies
Catalunya migdia

Catalunya tindrà estius amb màximes de 48 graus a finals de segle

Les glaceres del Pirineu podrien desaparèixer el 2040, segons projeccions del Meteocat

Actualitzat

Els estius amb temperatures altes i durant molts dies, com el que estem vivint aquest any, seran cada cop més freqüents.

Si ara hi ha indrets de Catalunya on els termòmetres ja superen els 40 graus, a finals de segle les màximes es podran enfilar fins als 48 graus.

Aspersors d'aigua a Viena per l'onada de calor de l'estiu
Les màximes dels pròxims estius estaran per sobre els 40 ºC (Reuters/Lisi Niesner)

Aquesta és una de les possibilitats que preveu l'estudi Escenaris Climàtics Regionalitzats a Catalunya que ha fet el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

Marc Prohom, cap d'àrea de climatologia del Meteocat, assegura que el tastet que hem tingut aquest estiu marca la tendència dels pròxims:

"El que ens diuen les projeccions de canvi climàtic és que màximes de 45 graus seran a mitjans de segle fàcilment assolibles i fins i tot fregarien els 48 graus de manera puntual. Per tant, és una situació totalment anòmala que no hem viscut en cap època ni històrica ni prehistòrica gairebé."

L'informe fa projeccions a llarg termini, entre 50 i 100 anys, de com evolucionarà el clima a Catalunya tenint en compte l'impacte del canvi climàtic associat a l'activitat humana, sobretot a la crema de combustibles fòssils responsables de les emissions d'efecte hivernacle.

Les glaceres del Pirineu, en perill

De mitjana, la temperatura pujarà fins a 5 graus a finals de segle a tot el país, a causa del canvi climàtic.

La zona més afectada pels canvis seria el Pirineu, on les cotes de neu seran més altes. Prohom fins i tot posa data a la desaparició de les glaceres pirinenques:

"És evident que amb un clima cada cop més càlid, la cota de neu cada cop serà més amunt i per tant la superfície que estarà innivada durant l'hivern també disminuirà. Les glaceres, per exemple, del Pirineu, ja poden ser un record del passat cap al 2040."

El Pirineu serà una de les regions del país on més es notaran els efectes del canvi climàtic (Jordi Juvanteny)

Prohom avança unes projeccions que situaran el clima de Catalunya a uns nivells mai vistos:

"El pic màxim es donaria cap a finals de segle. Estaríem parlant d'un increment de temperatura de mitjana per a Catalunya al voltant dels 4 graus, fins i tot 5 graus, en funció de l'escenari, la qual cosa és una situació inaudita, que no hem viscut mai, i que ens portaria a adaptar-nos a una situació totalment nova."

Els períodes on més pujaran les temperatures seran l'estiu i la tardor, sobretot les màximes, mentre que a l'hivern els increments seran més moderats.

Plourà menys i s'estendrà la sequera

A banda de més temperatura, les projeccions del Meteocat també auguren menys aigua. El canvi climàtic suposarà una reducció de la mitjana de pluja anual al nostre país.

Les precipitacions es reduiran i les sequeres duraran molt més

El responsable de climatologia del Meteocat posa xifres a la disminució de les precipitacions:

"Especialment, cap a finals del segle XXI, ens indicarien una disminució entre 20 o 30% de precipitació de mitjana anual. Per tant, és una disminució important. És un altre escenari que complica tot el que és la gestió de l'aigua que ja per si sola és complexa al nostre país."

La irregularitat de les pluges provocarà més sequeres i durant més temps, una tendència que serà aplicable a tota la conca mediterrània.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut