Paraulògic
Catalunya migdia (cap de stemana)

Wordle, Quordle, Paraulògic... Hi juguem?

Són jocs virals que tenen enganxats milers de catalans al mòbil. El Wordle o el Paraulògic posen a prova el domini del català amb combinacions de paraules, i n'hi ha en molts altres idiomes

La febre mundial per aquesta mena de jocs online ha fet que n'apareguin més de 50 spin-offs. En el cas del Paraulògic, es tracta de respondre a un repte diari fent combinacions de lletres per formar el màxim de paraules possible.

 

 

Pere Orga, programador del Paraulògic, diu que cada dia s'hi ha arribat a connectar gairebé un 2,6% del total de població de Catalunya i reconeix que a Rodamots, els promotors del joc, estan molt sorpresos:

"Les últimes dades que m'han donat són molt altes, de 200.000 visites úniques diàries durant una setmana. No ens imaginàvem que pogués passar... Jo mateix no hi jugo i no ho acabo d'entendre."

 

Un altre dels jocs que ho peten és el Wordle català, que a diferència del Paraulògic planteja el repte d'endevinar una paraula en pocs intents. El seu creador, Gerard López, és un jove estudiant de 19 anys. Explica que el boom del joc que ell va traduir va ser molt ràpid, de la nit al dia:

"Me'n recordo que el vaig traduir una tarda i vaig publicar un tuit al compte de Wordle a la nit, i l'endemà ja hi havia uns 20.000 o 30.000 jugadors, tot en una nit. Ara les xifres es mantenen bastant estables, són unes 120.000 o 130.000 persones al dia."

 

Arran d'aquest boom també han anat proliferant variacions i altres jocs que van més enllà de la llengua. Com per exemple el Nerdle, que és semblant al Wordle però amb operacions matemàtiques, o el Worldle, escrit amb la paraula món en anglès. En aquest joc de geografia cada dia s'ha d'esbrinar un país a través d'una silueta.

A Catalunya també han nascut nous passatemps com l'Eurekat, on s'ha d'endevinar un municipi de Catalunya a través de pistes com la província, el nombre d'habitants i l'altitud. El boom mundial per aquests jocs és tan gran que hem trobat mig centenar d'spin-offs del Wordle, com el Mathle, el Numberle, Crosswordle, Dordle, Quordle, Octordle i Polydle, entre d'altres.

Anar al contingut