Control de glucosa amb una punxada al dit
Es calcula que hi ha un 3,4% de la població que és diabètica però no està diagnosticada
Catalunya migdia (cap de setmana)

Tractar la diabetis amb noves tecnologies

Bombes i sensors d'insulina d'última generació o medicaments orals per posposar el fet de punxar-se. Són algunes de les novetats que s'han presentat al Congrés de l'Associació Catalana de Diabetis

Actualitzat

Els tractaments contra els diferents tipus de diabetis viuen una revolució amb la implantació de noves tecnologies com les bombes i sensors d'insulina.

Això coincideix amb l'aparició de medicaments via oral per posposar la fase de l'administració d'insulina injectada. Són avenços que s'han constatat en el congrés de l'Associació Catalana de Diabetis que s'ha fet a Lleida coincidint amb el Dia Mundial de la Diabetis.

L'objectiu, millorar el dia a dia dels diabètics

La insulina és el principal medicament contra l'excés de glucosa a la sang i fins ara els diabètics insulinodependents se n'havien de punxar diverses vegades al dia.

Home injectant-se insulina a la panxa
Les injeccions d'insulina podrien arribar a ser innecessàries

Ara, noves tecnologies com bombes d'insulina subcutànies i sensors de glucosa, connectats amb programes informàtics, faciliten molt la vida dels malalts amb diabetis tipus 1.

Així ho explica el doctor Joan Vendrell, president de l'Associació Catalana de Diabetis, i membre de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya.

No t'has de punxar insulina subcutània 3 o 4 vegades al dia perquè la bomba te la va administrant en funció d'uns paràmetres que li programes. El sensor t'estalvia les punxades al dit per mirar la glucosa. I hi ha programes que comuniquen el sensor amb la bomba i es pot regular l'administració d'insulina segons les necessitats de cada moment

També estan en fase d'assaig clínic o bé acaben d'arribar al mercat medicaments basats en noves molècules d'insulina i d'altres que s'administren via oral, que faciliten el tractament dels malalts amb diabetis tipus 2. Vendrell els detalla:

Per a la diabetis de tipus 2 estan sortint molts fàrmacs. Alguns es punxen però d'altres són d'administració oral, i tenen una acció bastant potent per rebaixar la glucosa, associada també a la disminució de pes. Perquè l'obesitat està molt relacionada amb aquesta mena de diabetis

A Catalunya hi ha unes sis-centes mil persones amb diabetis, que afecta gairebé el 8% de la població de més de 15 anys, i es calcula que hi ha un 3,4% de la població que és diabètica però no està diagnosticada. Els tipus més comuns són la diabetis tipus 1, amb falta total d'insulina, que afecta els més joves, i la tipus 2, que està associada a l'obesitat, a la hipertensió i a l'edat.

Anar al contingut