Catalunya migdia (cap de setmana)

La temperatura mitjana bat rècords a Catalunya aquest estiu

Fins ara, l'estiu del 2003 havia estat el més calorós, però durant els mesos de juny, juliol i agost d'aquest estiu s'han assolit rècords de temperatura, segons el Servei Meteorològic de Catalunya

Rècord de calor a Catalunya. La temperatura mitjana a gran part del país, segons ha avançat el Servei Meteorològic de Catalunya, ha estat la més alta mai observada.

L'Observatori de l'Ebre, al Baix Ebre, ha registrat 28,2°C de temperatura mitjana, mentre que l'Observatori Fabra, al Barcelonès, ha tingut registres aquest estiu de 26,2ºC de mitjana. Les onades de calor s'han repetit al llarg de l'estiu, amb episodis persistents durant el mes de juliol que es van allargar fins a 15 dies.

Preocupa també la sequera. Els pantans estan a uns nivells baixíssims. Els que estan pitjor són el de Rialb, que no arriba al 5% de capacitat quan fa un any superava el 44%, i el de Siurana, amb només un 9%, quan l'any passat per aquesta època passava del 40.

Les pluges dels últims dies no han suavitzat la situació i 279 municipis continuen amb restriccions d'aigua per a usos industrials, agrícoles i d'oci. Un d'aquests municipis és l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, que des del 18 d'agost aplica restriccions d'aigua de 10 del vespre a 7 del matí. Ho detallava Xavier Rosell, regidor de Serveis Municipals de l'Espluga de Francolí, en declaracions al "Catalunya nit":

"La situació, amb les pluges dels últims dies, va millorant, però encara estem en una situació preocupant. El que fa aquesta aigua és caure de manera molt superficial i la terra no té temps d'absorbir-la. És aigua que no podem aprofitar per res. Nosaltres agafem l'aigua dels pous i del riu subterrani que hi ha a l'Espluga de Francolí."

El pantà de Rialb, amb un fil d'aigua, està a menys d'un 5% de capacitat

Onades de calor successives

Catalunya ha viscut episodis d'onades de calor que en alguns casos s'han anat succeint. La primera, de fet, va ser quan astronòmicament encara era primavera. Va ser a mitjans de juny. Protecció Civil advertia de les altes temperatures a la zona de l'interior de Catalunya:

Aquesta onada de calor va coincidir amb el final del curs escolar. Moltes famílies es queixaven de les altes temperatures dins de les aules amb el lema "Se'n couen els fills".

Superar els 30 i els 35ºC ha estat habitual en moltes comarques tant d'interior com de costa, mentre les onades de calor s'encavalcaven.

 

Els Agents Rurals també han limitat l'accés a parcs naturals durant alguns dies d'estiu per l'alt risc d'incendi forestal.

Un agost amb tempestes

A banda de les fortes onades de calor, també hi ha hagut episodis amb temps violent, amb precipitacions en forma de pedregada, esclafits i fortes ratxes de vent. La més destacada va ser la d'aquest dimarts a la Bisbal d'Empordà, amb pedres de fins a 10 centímetres de diàmetre, la més gran registrada a Catalunya fins ara.

 

Anar al contingut