Dues infermeres de l'UCI de l'Hospital Clínic
Catalunya migdia (cap de setmana)

El Col·legi d'Infermeres a Argimon: "En falten entre 11.000 i 25.000"

El Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona situa el dèficit de personal en aquesta forquilla, molt superior a les estimacions del conseller Argimon. Reclamen millors condicions de treball per evitar la fuga de professionals

Carmina MalagarrigaActualitzat

Si el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, calcula que a Catalunya falten entre 8.000 i 10.000 mil professionals d'Infermeria, el Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona en duplica la xifra. La presidenta del Col·legi, Paola Galbany, estableix aquesta forquilla:

Si volem unes ràtios que ens acostin a comunitats com la de Navarra, en què la població està força satisfeta amb les seves infermeres, podem dir que necessitem unes 11.000 infermeres. Si ens comparem amb la ràtio de l'OCDE, en calen 25.000 

Galbany explica que la falta de professionals s'ha posat encara més en evidència durant els dos anys de pandèmia, que han esgotat físicament i mentalment els treballadors de la sanitat.

La presidenta del Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona també apunta que la xifra d'infermeres que té un país repercuteix directament en la salut de la població:

"Hi ha informes que assenyalen que en els països que tenen prou infermeres, la salut de la població és més bona. Hi ha més qualitat de vida en aquells països que inverteixen en infermeres."

Un dels problemes més greus és la fuga de professionals, perquè a Catalunya, tot i que hi ha hospitals de prestigi, les condicions laborals no són bones:

"Això es veu en la manca d'expectatives, en la manca de reconeixement de les categories laborals... Parlem de sous i parlem de la conciliació entre la vida professional i la familiar. Això és el que fa que les infermeres es moguin, i acabin marxant."

Galbany diu que el reconeixement de la seva professió no pot passar només pels premis, després que el novembre passat es va distingir el Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi.

 

Anar al contingut