A Guissona volen que els infants tinguin espais educatius i d'esbarjo per ajudar-los a superar els horrors de la guerra
Catalunya al dia

Un respir per als infants que fugen de la guerra d'Ucraïna

Guissona, amb una nombrosa comunitat ucraïnesa, ofereix activitats educatives, lúdiques i esportives per a la quarantena de menors refugiats que han arribat al municipi

Actualitzat

Els refugiats ucraïnesos que venen a Catalunya arriben en xoc, angoixats i amb la necessitat de mantenir contacte permanent amb els familiars que han deixat enrere al seu país.

Guissona, a la Segarra, amb poc més de mil ucraïnesos abans de la guerra -un de cada set veïns del poble-, els ha obert les portes de bat a bat. Ja n'hi ha més d'un centenar d'allotjats en cases de familiars o amics, i també en llars d'acollida.

La Biblioteca de Guissona s'ha convertit en un espai de trobada per a les famílies ucraïneses refugiades (Ajuntament de Guissona)

La immensa majoria són dones que han fugit de la guerra amb els seus fills. Segons l'Ajuntament, ja hi han arribat una quarantena de menors i ara la principal preocupació és mantenir-los ocupats, lluny de les quatre parets d'una casa, del sofà i del televisor.

La majoria tenen entre tres i sis anys. A l'espera que puguin anar a alguna de les tres escoles de Guissona, l'Ajuntament ha dissenyat una programació d'activitats per alleugerir el seu dia a dia.

La Biblioteca de Guissona i l'espai d'Art Singular Cal Santacreu ofereixen espais de lectura i de joc, d'art, de natura o de llengua. A més, l'escola de música també ha creat un espai per escoltar o interpretar música, cantar o tocar instruments.

A Guissona han arribat una quarantena de menors refugiats i la majoria tenen entre tres i sis anys (ACN/Oriol Bosch)

"Vull aprendre català"

La Sofia, una nena ucraïnesa d'onze anys que aquest dijous ha anat a la biblioteca, ja s'ha començat a familiaritzar amb els llibres escrits en català.

"Estic molt agraïda de poder ser a Guissona. M'agrada el català i el voldria aprendre. També tinc ganes d'estudiar i de descobrir més coses del poble."

Les famílies valoren molt positivament que els més menuts puguin estar ocupats. La Irina, que és mare de dos infants, vol que puguin anar a l'escola.

"Des que vaig arribar m'he dedicat a fer 'paperassa' i a buscar informació de Guissona per saber on poder viure i què fer."

Durant les tardes també està previst que s'organitzin altres activitats de caràcter ludicoesportiu com pàdel, futbol o dansa, en col·laboració amb diverses entitats del municipi.

Una aula d'acollida de l'escola Fedac de Guissona, municipi on han arribat nens ucraïnesos (CCMA)

Els adults també preocupen

L'ajuntament també està amoïnat per l'estat emocional dels refugiats adults i, per això, també prepara activitats per a ells, a més de garantir-los suport psicològic.

Actualment, el poble de Guissona està en disposició d'acollir uns 160 refugiats i compta amb més d'un centenar de voluntaris disposats a ajudar-los en tot allò que necessiten.

 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut