Un pedaç perquè no faltin secretaris als ajuntaments de Lleida
La Diputació de Lleida destina diners per contractar secretaris municipals (Diputació de Lleida)
Catalunya al dia

Un pegat perquè no faltin secretaris als ajuntaments de Lleida

La Diputació aprova una partida per contractar-ne 18 de nous aquest any i ajudar a cobrir el dèficit d'aquests funcionaris municipals

La falta de secretaris i interventors als ajuntaments, sobretot als dels municipis més petits, és un mal gairebé endèmic. Els consistoris han de fer mans i mànigues per suplir la falta d'aquests funcionaris, que s'encarreguen de la part tècnica de la corporació municipal.

Els secretaris, els interventors i els tresorers han de ser funcionaris de l'Estat, però l'administració espanyola fa anys que no convoca oposicions per cobrir el centenar de vacants que hi ha a tot Catalunya.

Això provoca la paràlisi de molts ajuntaments i per això ara la Diputació de Lleida ha decidit contribuir a posar remei a la situació, encara que sigui només a mitges.

Un pedaç perquè no faltin secretaris als ajuntaments de Lleida
Els consells comarcals podran contractar secretaris (Consell Comarcal de la Segarra)

La institució supramunicipal, tal com explica el seu vicepresident, Jordi Latorre, ha aprovat una dotació de 300.000 euros perquè els consells comarcals puguin contractar la meitat dels funcionaris que farien falta.

"Els consells comarcals lleidatans podran incorporar 18 secretaris o interventors per donar resposta a les necessitats dels nostres municipis. Estem parlant d'augmentar un 50% el nombre de secretaris i interventors actuals. Per tant, un increment radical en aquest servei."

D'aquesta manera, la plantilla passarà de 36 a 54 tècnics, que donaran servei a municipis de menys de 1.000 habitats i també als de menys de 500 i que tinguin un pressupost de menys de 200.000 euros, que estan exempts de tenir un secretari municipal.

Un pedaç perquè no faltin secretaris als ajuntaments de Lleida
La dotació aprovada dins del pla global puja 30 milions d'euros (Diputació de Lleida)

La falta d'aquests funcionaris, denuncia Latorre, ha posat alguns ajuntaments en una situació molt compromesa.

"La manca de secretaris i interventors als nostres municipis, juntament amb l'increment continuat de la burocratització de les administracions, situa aquests ajuntaments petits molt a prop del col·lapse."

Les places de secretaris i interventors sufragades per l'entitat supramunicipal lleidatana seran per a personal interí. De fet, aquesta és una situació habitual per aquests treballadors, sobretot en pobles petits on, a més, una sola persona acostuma a assumir les funcions de secretari, interventor i tresorer, o dona assistència a uns quants municipis a la vegada.

La partida aprovada per la Diputació de Lleida forma part d'un pla global de suport als municipis de la demarcació dotat amb més de 30 milions d'euros.

 
Anar al contingut