Un gran centre de logística on abans hi havia la central tèrmica de Cubelles
Desmantellament de la xemeneia de la tèrmica de Foix (Flickr / calafellvalo)
CATALUNYA AL DIA

Un gran centre de logística on abans hi havia la central tèrmica de Cubelles

Segons ha pogut saber Catalunya Informació, una multinacional d'Andorra ha presentat el projecte a l'Ajuntament, que l'està valorant

Actualitzat

Els terrenys de l'antiga central tèrmica de Cubelles es podrien convertir en un parc de naus logístiques. L'empresa andorrana ja ha firmat un preacord, un contracte d'arres, amb Endesa, propietària dels terrenys, per adquirir les setze hectàrees que ocupaven la central tèrmica de Foix, al Garraf. El projecte consisteix a construir un conjunt de naus per emmagatzemar, carregar i descarregar mercaderies.

Si les negociacions arriben a bon port, el contracte es firmaria a finals de l'any que ve, quan s'hagi completat la reversió dels terrenys que ocupaven la central tèrmica. Ara ja estan buits i descontaminats. La característica xemeneia va ser una de les primeres parts que es van enderrocar, l'any 2018.

Les administracions públiques han confirmat les converses amb les parts. El govern municipal de Cubelles, format per Unitat Cubellenca, ERC, CEC Podem i la CUP, i la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat estan estudiant el projecte. La intenció de l'equip de govern, amb l'alcaldessa Rosa Fonoll al capdavant, és fer-ne partícip tot el consistori, per l'envergadura de la proposta.

Un gran centre de logística on abans hi havia la central tèrmica de Cubelles
La central va tenir una vida útil de 40 anys (Viquipèdia)

La central tèrmica va tenir una vida de 40 anys. Dels terrenys encara se'n podria treure profit, ara en el sector logístic. L'espai és a 400 metres de la platja, entre la carretera C-31 i la línia del tren, a un quilòmetre i mig del nucli urbà.

Durant els anys del boom de la construcció, es van aixecar edificis al seu voltant, sobretot a primera línia de mar, on hi ha el port de la tèrmica. Actualment s'hi està treballant per eliminar les connexions que l'unien a la central, i l'administració central ha de decidir si manté el port o el desmantella sencer.

Just al darrere dels terrenys de la central tèrmica hi ha previst un gran projecte turístic. El grup Vilanova Park planejava fer-hi un càmping de luxe fa dos anys, però va quedar en suspens per una moratòria de la Generalitat.

Aquesta no és l'única proposta per construir grans espais logístics a la zona. Hi ha uns quants projectes en poblacions veïnes del Baix Penedès que generen un fort debat.

 
Anar al contingut