Treballadors de Tarragona reben l'alta mèdica sense una avaluació ni un avís previs
El teletreball a l'ICAM ha saturat el servei (Unsplash / Alex Kotliarskyi)
Catalunya al dia

Treballadors d'alta sense visita mèdica ni avís previ

La UGT denuncia el mal funcionament de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques a causa dels funcionaris que teletreballen i que no poden examinar els pacients presencialment

Actualitzat

La pandèmia de la Covid ha abocat al col·lapse l'ICAM, l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques, que gestiona les altes i baixes dels treballadors amb incapacitat laboral. El sindicat UGT de Tarragona assegura que la modalitat de teletreball a l'ICAM i la descoordinació entre aquest organisme i la Seguretat Social provoquen que es doni d'alta els treballadors automàticament sense una avaluació mèdica prèvia i sense avisar-los a temps.

El sindicat UGT denuncia que hi ha un percentatge molt petit de la plantilla de l'ICAM que pugui fer les avaluacions presencials i és per això que s'està donant d'alta treballadors automàticament, sense cap mena d'avaluació mèdica i de manera indiscriminada, sense que se'n sàpiguen els motius. Això se suma al fet que la persona afectada no sap res d'aquesta decisió fins al cap de 8 o 10 dies, quan li arriba una notificació per escrit.

Treballadors de Tarragona reben l'alta mèdica sense una avaluació ni un avís previs
Joan Llort, de la UGT, mostra l'alta d'un treballador sense avaluació prèvia (ACN  /Núria Torres)

El secretari general d'UGT a Tarragona, Joan Llort, ja ha reclamat al Departament de Treball que el personal de l'ICAM torni a la feina presencial i que millori la coordinació entre la Generalitat i l'Estat.

"Si som capaços d'obrir instal·lacions esportives i de fer que les empreses treballin, també la funció pública ha de tornar a obrir per donar servei a la ciutadania. I més ara, quan hi ha més necessitats. No pot ser que passin 8, 10 o 15 dies abans no es notifica l'alta al treballador i a l'empresa."

La UGT alerta que a causa d'això el treballador afectat s'exposa fins i tot a ser despatxat, ja que no li han notificat a temps que li han donat d'alta laboral i que per tant s'ha d'incorporar a la feina. Anualment, s'avaluen uns 12.000 treballadors al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

El sindicat també denuncia que estan augmentant els casos relacionats amb la salut mental, amb quadres d'ansietat o estrès laboral derivats de la crisi de la Covid-19. Uns casos molt delicats que necessiten ser avaluats detingudament per part de l'ICAM, cosa que, segons la UGT, ara no es pot fer.

La denúncia de la UGT de Tarragona és extensible a tot el país, ja que la situació de l'ICAM és la mateixa arreu de Catalunya.
 

 
Anar al contingut