Catalunya al dia

Tornar a aprendre a treballar la terra amb animals

Moià estrena una Escola de Tracció Animal Moderna perquè cada cop hi ha més demanda d'aquests serveis menys contaminants

No és anar enrere, al contrari, és un avenç. Amb aquesta filosofia ha engegat màquines el projecte de l'Escola de Tracció Animal Moderna, que començarà a tenir alumnes, 12 en total, al gener.

Els animals mantenen el sotabosc net per prevenir incendis (Catalunya Ràdio/Nati Adell)

La idea és ensenyar a treballar la terra com abans, però amb els coneixements i la tecnologia d'ara. Pel director de l'Escola de Tracció Animal Moderna, Bernat Torras, els beneficis són múltiples.

"Treballar amb maquinària ha permès fer algunes coses que agronòmicament, si mirem a llarg termini, no serien les millors per al benestar del sòl. Treballar amb animals permet cuidar la terra."

Maquinària exposada a la finca de Moià on s'impartiran els cursos (Catalunya Ràdio/Nati Adell)

Redueixes la petjada de CO2 i ajudes a mantenir net el sotabosc per prevenir incendis. El mateix pensa l'Enric Esteve, que fa horta ecològica a Castellterçol:

"El tracte a la terra es més ecològic i sostenible mediambientalment."

Feines de neteja d'herba i oxigenació de la terra a l'horta de l'Enric (Catalunya Ràdio/Nati Adell)

L'Enric s'ha apuntat al curs perquè la filosofia encaixa amb el seu projecte, però necessita formar-se abans de posar-ho en pràctica.

"Anem a treballar com ho feien els nostres avis.  Al final no inventem res, però ho posem en valor, i vull ser coherent amb el meu projecte."

Cavalls pasturant per la finca de l'Escola de Tracció Animal Moderna (Catalunya Ràdio/Nati Adell)

El sector del vi, cada cop més interessat a recuperar aquesta pràctica

Al Penedès, la família Raventós, viticultors des de fa 21 generacions, fa anys que aposta per la recuperació de la tracció animal.  L'aplica a 8 de les seves parcel·les més emblemàtiques i és una de les apostes fortes de futur, explica el Pepe Raventós.

"El projecte que tenim és recuperar la tracció animal per tota la finca, que sigui el ritme de la natura la que decideixi, i tenir un parell de tractors elèctrics per ajudar quan per meteorologia o altres circumstàncies no puguem arribar a tot amb els cavalls."

La força de la tracció animal, també amb burros (Catalunya Ràdio/Nati Adell) 

Les vinyes que donen el millor raïm no són les més fàcils de treballar, diu el Pepe, perquè són molt velles, acostumen a estar en terrenys inclinats i irregulars, i l'única manera de treballar-les és amb la tracció animal.

"La tracció animal no només per un tema de compactació de la terra i d'emissions, sinó també per un tema de ritmes és el que ens permet treballar les vinyes més especials amb la màxima precisió. Per això, aquest binomi home-cavall és el que ha de decidir quan pot entrar un tractor de suport i quan no."

L'Escola de Tracció Animal Moderna de Moià, amb mòduls formatius teòrics i pràctics de vinya i bosc, entre d'altres, és única a Catalunya i a l'Estat.

 
ARXIVAT A:
Agricultura
Anar al contingut