Un pare i la seva filla abraçats durant l'actuació castellera de Santa Tecla 2021
Un pare i la seva filla abraçats durant l'actuació castellera de Santa Tecla 2021 (ACN / Núria Torres)
Catalunya al dia

Tornen els castells: Santa Tecla fa l'aleta

Les quatre colles de Tarragona fan la primera actuació conjunta a Catalunya després de l'aturada per la pandèmia

Actualitzat

Santa Tecla viu una jornada emocionant marcada pel retorn de l'activitat castellera a la plaça de la Font.

500 persones han vist la primera actuació conjunta que se celebra al país després de l'aturada obligada per la Covid-19.

Els Xiquets de Tarragona, la Jove, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau feia gairebé dos anys que no aixecaven castells.


Exhibició exprés

Ha estat una actuació que no ha durat ni vint minuts. Totes les colles han descarregat un 3 de 7, tret dels Xiquets del Serrallo, que han optat per un 4 de 6 amb l'agulla.

Les quatre colles també han enlairat, al mateix moment, quatre pilars de 5. La exhibició ha acabat amb l'aixecament de diversos pilars de lluïment.

Les quatre colles han enlairat al mateix moment quatre pilars de cinc, per celebrar la fi de dos anys sense castells

Més a prop de recuperar la normalitat

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha agraït la paciència i la responsabilitat de les colles per anar recuperar de mica en mica l'activitat.

"Els castellers sou el darrer sector de la cultura popular que ens faltava per obrir. Sabem que en teníeu moltes ganes, però ho havíem de fer amb aquesta seguretat. Si tot va bé i les dades epidemiològiques milloren, això serà el principi d'una reobertura amb molta més normalitat."


Torna l'activitat als carrers

Aquesta edició de la festa major de Santa Tecla també ha significat el retorn del seguici popular. Unes 800 persones han pogut seguir les tandes de lluïment que s'han fet a la plaça de la Font. Tampoc no hi han faltat les activitats tant arrelades com el ball parlat de Dames i Vells.

Dames i Vells, Santa Tecla 2021
Danes i Vells, Santa Tecla 2021 (Ajuntament de Tarragona / Marc Colilla)

Els versos han tornat a tractar amb ironia aspectes de l'actualitat com la campanya de vacunació, la sortida de Donald Trump de la Casa Blanca, el conflicte a l'Afganistan, i altres aspectes més locals com l'actuació del govern municipal i el robatori de la llamborda històrica de la plaça del Mercadal de Reus.  

L'actor i intèrpret al ball de Dames i Vells Fermí Fernàndez diu que enguany han fet un recorregut per recollir l'actualitat de tot el món.

 "La sort que tenim és que els polítics ens donen molts temes. Aquests són els que aprofitem per posar damunt de la palestra cada vegada que fem Dames i Vells."


La polèmica de les terrasses

L'edició d'enguany també serà recordada per la polèmica entre l'Ajuntament i els restauradors de la plaça de la Font que han decidit tancar els seus establiments per protestar.

No estan d'acord amb les limitacions que ha aplicat el consistori per complir els protocols del Procicat durant les activitats que s'han fet a la plaça. Els restauradors han dut el cas al jutjat perquè consideren que la mesura els ha afectat econòmicament. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut