El nou passeig de la Plaça Major de Sabadell
Catalunya al dia

Sabadell estrena plaça: freda de dia, elegant de nit

Un miler de persones van anar dijous, 24 de novembre, a la inauguració del nou passeig de la Plaça Major de Sabadell. Encuriosits per veure'n els canvis, van quedar captivats amb els jocs d'aigua, la música, els llums i el color

Actualitzat

La ciutat feia molt temps que esperava el moment d'estrenar la remodelació definitiva del passeig de la Plaça Major. Es tanca així un temps llarg de provisionalitat marcat pel trasllat del Mercat Central, entre el 1998 i el 2004, i, posteriorment, les obres per allargar els Ferrocarrils de la Generalitat.

El nou Passeig de la Plaça Major de Sabadell
Un miler de persones van assistir a la inauguració del passeig (Marta Bellés)

Un projecte fet a casa

El disseny l'ha fet l'equip de tècnics municipals coordinats pel responsable de l'àrea de Desenvolupament Urbà, Toni Serra. Les obres han durat 11 mesos amb un pressupost d'1,2 milions d'euros.

El nou Passeig de la Plaça Major de Sabadell
Una filera de bancs separa els dos espais (Marta Bellés)

Dos espais ben diferenciats

A la part nord del passeig hi ha una cortina d'aigua i una filera de sortidors a terra. És una zona on té més presència el terra de granit. A la banda del sud es concentren els bancs per seure, els arbres i els parterres amb flors.

El nou Passeig de la Plaça Major de Sabadell
Flors i arbres que hauran de créixer per fer ombra a l'estiu (Marta Bellés)

Arrels en horitzontal

El fet que sota el passeig hi hagi els aparcaments d'FGC ha suposat haver de fer un muntatge, amb ancoratges, per poder plantar els arbres, ja que trobem ciment a només un metre i mig de profunditat. Per això s'han triat espècies amb arrels que creixin en horitzontal.

El nou Passeig de la Plaça Major de Sabadell
La cortina d'aigua, un espectacle captivador i ple de colors (Marta Bellés)

Els elements d'aigua

Són els protagonistes de la zona nord, especialment quan es fa fosc. Al lloc on hi havia l'antiga font ara hi trobem una cortina d'aigua, de 6 metres de llargada. Al davant, enmig de l'espai, hi ha una filera de brolladors que ocupen una vintena de metres quadrats. Aquí també s'hi ha instal·lat un projector i uns altaveus, que formen part de l'espectacle que combina l'aigua, amb la música i els llums de colors.

El nou Passeig de la Plaça Major de Sabadell
La cortina d'aigua és on hi havia l'antiga font (Marta Bellés)

Arbres i flors

Hi ha tres espècies diferents d'arbres: "Acer", "Koelreuteria", a la part nord, que canvien i es tornen de color groc i vermellós quan arriba la tardor. Una tonalitat diferent la trobem a la zona sud, on hi ha els "Lagerstoemia", que tenen flors de color rosat. Acabats de plantar, els arbres encara no llueixen i s'espera que arribin a la màxima esplendor la primavera que ve.

El nou Passeig de la Plaça Major de Sabadell
Els dos ambients: un amb més vegetació i, l'altre, amb elements d'aigua (Marta Bellés)

Els veïns, contents

Els veïns esperaven poder tornar a gaudir de la plaça. Alguns troben que la part nord, on hi ha els elements d'aigua, "té poc verd i massa pedra", mentre que destaquen que "la zona dels arbres i els bancs és més bonica, perquè hi ha flors".

Tot i això, les opinions canvien al vespre quan les fonts s'omplen de llum, música i colors. Els més grans coincideixen: "Enyorem la font que hi havia a tocar del passeig Manresa, era un punt de referència, allà ens trobàvem sempre tota la colla." Els records arriben quan els preguntem pel nou disseny: "Ens agrada però encara tenim present quan aquí, a les nits, s'hi feia cinema. També teníem una pista de bàsquet i s'hi feia mercat."

El nou Passeig de la Plaça Major de Sabadell
L'espectacle de les fonts, amb música, colors i moviment (Marta Bellés)

Els comerciants, encara més

Els que tenen negocis al passeig estan contents, perquè pensen que els canvis faran que els ciutadans s'hi acostin més i perquè ara l'espai convida a passejar-hi. 

La presidenta de Sabadell Comerç Centre, Eva Fernández, explica:

"Estem contents perquè abans semblava que aquest espai havia quedat abandonat. La reforma que s'hi ha fet és important, ara sí que es veu que és el centre històric de la ciutat. Amb les obres de l'aparcament i els ferrocarrils va quedar tot aturat i ara, amb més arbres i flors, amb bancs per seure, dona sensació de pau, un lloc d'oci, per gaudir en família."

El nou Passeig de la Plaça Major de Sabadell
Carril bici i circulació limitada al transport públic i als vehicles comercials (Marta Bellés)

L'alcaldessa demana als ciutadans que visquin el passeig

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés demanava als ciutadans, la tarda de la inauguració: "Gaudiu del passeig, feia molt que esperàvem tenir-lo." També deia:

"Ha quedat molt bonic, hem complert el compromís de recuperar aquest espai. Ha sigut un projecte difícil pel que fa a la part d'enginyeria per poder plantar els arbres però, finalment, ja ho tenim."

Ara, a tocar del passeig remodelat, hi ha la plaça del Doctor Robert i el passeig Manresa, que també viuran canvis en un futur immediat.

El nou Passeig de la Plaça Major de Sabadell
Queda pendent la remodelació del passeig Manresa (Marta Bellés)
Anar al contingut