Rucs contra el foc a Collserola
La masia de Can Domènech, on es farà la prova pilot (Catalunya Ràdio / Montse Poblet)
Catalunya al dia

Rucs contra el foc a Collserola

Collserola tindrà rucs pasturant abans de l'estiu per prevenir incendis forestals, en una prova pilot que s'afegeix a la que ja s'està fent des de l'abril amb un ramat d'ovelles i cabres

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet
Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

La prova pilot es farà a Can Domènech, una finca forestal on des de fa generacions la familia Domènech treballa la terra i des de fa alguns anys també hi tenen una hípica. Estan entre el Papiol i Sant Cugat, en una zona forestal entre l'autopista i el cim del Puigmadrona, un dels punts critics de Collserola.

Pol Domènech i el seu pare ens confessen que la decisió d'impulsar aquesta prova amb els rucs la va desencadenar els informes del GRAF parlant d'incendis de sisena generació a tocar de casa seva. 

"La zona més perillosa si hi ha un gran incendi forestal aquí a Collserola, un d'aquests que s'anomenen de sisena generació, és aquí al Puigmadrona i per nosaltres que estem aquí al territori era molt important fer alguna cosa per evitar que no passi. No n'hi ha prou de creuar els dits cada any." 

A la zona propera al Puigmadrona, el risc d'incendi forestal és alt (Catalunya Ràdio / Montse Poblet)

15 hectàrees de bosc gestionades per 10 rucs

Amb l'ajuda del parc de Collserolla i d'entitats com Alimentem Collserola han aconseguit fons europeus per tirar endavant aquesta prova pilot, que canviarà radicalment la seva manera de gestionar el bosc i reduir-ne la massa forestal. L'ajut els cobreix el 70% dels 19.000 euros que costa el projecte i la resta ho faran amb voluntaris que ja està reclutant l'Associació Collserola Paisatge viu:

"Nosaltres aquí sempre he netejat els boscos, però al cap de 2 o 3 anys torna a estar tot brut una altra vegada. Fins ara ho feiem cada 5 o 10 anys aprofitant les subvencions que hi havia, però només paguen per tallar la fusta i netejar el sotabosc és car. Per això no ho fem. Posar-hi aquests animals és la forma més barata de tenir-ho tot més controlat i obrir espais."

 

Ja estan construint un tancat de 15 hectàees on abans de finals de setembre s'hi instal.laran els 10 rucs procedents d'una protectora d'animals que seran els encarregats d'anar-se menjant el sotabosc. Calculen que amb un any ja veuran resultats i confien que, si l'experiència funciona, es pugui estendre a un parell o tres punts més de Collserola: 

"Calculem que el primer any faran una neteja més intensiva. Segurament després haurem d'entrar amb motoserra i desbrossadora per acabar d'obrir espais que ells no tinguin capacitat d'obrir. No descartem fer alguna sembra entremig perquè surti més herba als llocs favorables." 

El ramat que ja està netejant els boscos barcelonins de Collserola (Catalunya Ràdio / Montse Poblet)

La prova pilot dels rucs de Can Domènech coincidirà amb la que s'està fent a la zona barcelonina del parc amb un ramat d'ovelles i cabres que pasturen amb els mateixos objectius: desbrossar els boscos i reduir el risc d'incendis. En el mes i mig que fa que treballen, el ramat s'ha mogut des d'Horta fins a Vall d'Hebron, on ja es poden veure zones amb boscos més esponjats, amb menys massa forestal i, per tant, menys risc d'incendi. 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut