La mirada de la CNN posa de moda Regencós
La Casa de la Vila de Regencós
Catalunya al dia

Regencós, el poble de moda segons la CNN

El canal de televisió considera aquest poble del Baix Empordà un dels 15 més bonics d'Europa i de cop s'omple de visitants

Actualitzat

​Regencós, al Baix Empordà, té 276 habitants, segons l'últim cens. Dijous dia 4 de novembre, la CNN va fer un reportatge sobre els pobles petits més bonics d'Europa i Regencós és l'únic de tot l'estat espanyol que surt a la llista, al costat de Guimaraes, a Portugal, o Mostar, a Bòsnia i Hercegovina, entre altres. ​

L'endemà, divendres, l'efecte crida ja es va notar, tal com expliquen diversos testimonis.

Pilar Pagès, alcaldessa: 

"Molta gent visitant-lo, molta gent. Semblava que teníem el poble de festa major i tot el dia, tant dissabte com diumenge."

Glòria Esteva, veïna:

"Divendres ja va començar a venir gent, dissabte encara més i dilluns Déu n'hi do, amunt i avall, i fent fotos, cap aquí i cap allà."

Martí Tomàs, veí:

"Hi havia molta gent, als carrers gairebé no es podia passar. No sé què ho feia però la gent estava... Era estrany que sortís tanta gent aquí."

​L'afluència de visitants també va suposar una injecció de moral per a l'únic hotel i restaurant que hi ha al poble, el del Teatre. L'Albert Passarell, cuiner de l'establiment, confia que duri.

"Sorties per aquí al carrer i semblava la Rambla de Barcelona de tanta gent que veies. Ha sigut divertit. Esperem que això duri perquè com a restaurant ens ha anat molt bé i ens ha donat empenta en aquests mesos que són una mica fluixos. Esperem que les pròximes setmanes seguim igual i aporti gent a visitar el poble." 

La mirada de la CNN posa de moda Regencós
Vista exterior de Regencós (Albert Requena López)

Racons per visitar

​Però, què es pot veure a Regencós? A banda d'algunes masies dels segles XVII i XVIII, interessa el nucli medieval, tal com explica Carles Serra, autor de dos llibres sobre el patrimoni del poble.

​"Com a patrimoni arquitectònic, el més destacat seria el traçat de les antigues muralles, de les quals es conserven dues torres, una d'elles restaurada, i dos portals d'accés amb els seus arcs."

La mirada de la CNN posa de moda Regencós
Una de les torres i entrada de la muralla al nucli medieval (Albert Requena López)

En Carles valora també el patrimoni rajoler de Regencós, una activitat que fins als anys 80 va ser el principal motor econòmic del municipi.

"A més de les mines de caolí i dels 4 forns de calç o els molins fariners, el més important per mi és la indústria rajolera. Des del segle XVIII cap aquí, hi havia arribat a haver 23 forns de rajolers. Una activitat que avui dia gairebé ha desaparegut i només queda una bòbila, a Can Just i a Can Març, que encara fan rajoles de forma manual com es feia abans."

La mirada de la CNN posa de moda Regencós
Joan Ferrer fa el rajols de forma artesana (Albert Requena López)

​Hem pogut parlar amb l'únic rajoler de Regencós, Joan Ferrer, de 53 anys. Fa les rajoles de forma totalment artesanal i les piles que en té al pati criden l'atenció dels visitants.

"El meu ofici tampoc l'han vist des de fora. A fora veuen peces, però jo treballo a dins. Quan entren i ho veuen sí que valoren el meu ofici. Fins i tot, quan faig cuita amb el forn de llenya impressiona molt, i quan passen pel carrer s'aturen a mirar-ho perquè impressiona. És xulo, és maco."

La mirada de la CNN posa de moda Regencós
El rajoler Joan Ferrer posant els rajols a assecar (Albert Requena López)

 

​Els turistes, per la seva banda, no se senten decebuts. Això és el que diu una parella que venien de Madrid.

"És un poble preciós. El que passa és que, segurament, quedava eclipsat per Pals o Begur."

La mirada de la CNN posa de moda Regencós
El pati de les escoles i l'església de Sant Vicenç (Albert Requena López)

​​​Ara, després d'aquest boom, des de l'Ajuntament de Regencós esperen poder mantenir la tranquil·litat que tenien fins ara, que permetia a la mainada jugar tranquil·lament al carrer, i pel que fa als veïns, alguns ja es malfien que darrere de tot plegat no hi hagi un interès urbanístic.

 
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut