Pinyons a preu de gamba de Palamós
(Cooperativa Serveis Forestals)
Catalunya al Dia

Pinyons a preu de gamba

L'escassedat de pinyons en època d'alta demanda n'ha disparat el preu

Actualitzat

A l'època dels panellets el preu del pinyó blanc s'enfila pels núvols. És l'efecte de l'oferta -poca- i la demanda -molta. Pels vols de Tots Sants el pinyó es paga a preu d'or, ja que el quilo supera els 100 euros i el preu mitjà supera els 85 euros el quilo.

Però el cas és que els boscos catalans tenen un gran potencial de producció de pinyons, i si no n'hi ha més al mercat és perquè en molts casos la gestió d'aquests boscos s'ha abandonat.

De fet, un estudi de viabilitat econòmica del pi pinyoner diu que a Catalunya es podrien arribar a produir 19 mil tones anuals de pinyes. Això suposaria un volum de negoci de cinc milions d'euros.

Els pinyons blancs a preu d'or
Josep M. Tusell, responsable tècnic del projecte Quality Pinea (Cooperativa Serveis Forestals )

Ara, els propietaris forestals estan decidits a augmentar la capacitat productiva, per exemple, fent aclarides perquè hi entri més el sol. Josep M. Tusell, responsable tècnic de la Cooperativa Serveis Forestals i del projecte Quality Pinea.

"​I per tant l'objectiu de les aclarides és obrir espais perquè la llum incideixi en tot el perímetre de les capçades dels pins i així afavorir l'aparició de flors i la producció de pinyes de pi pinyer."

Els pinyons blancs a preu d'or
Un bosc de pi pinyer (Cooperativa Serveis Forestals)

També s'ha demostrat una bona alternativa el cultiu amb empelts del pi pinyoner, una tècnica que pot triplicar els quilos de pinyes obtingudes d'un bosc. A l'Alt Empordà ja hi ha una explotació que ha permès demostrar l'efectivitat d'aquest mètode amb plantacions de pi pinyoner com si fossin arbres fruiters.

"I amb l'empelt el que aconseguim és avançar la producció de la pinya i incrementar la qualitat de la pinya perquè podem jugar amb l'origen del material forestal que implementem a la nostra plantació."

Al sector, però, també li continua preocupant la lluita contra les malalties i els robatoris de pinyes que poden arribar a generar pèrdues milionàrires. Regular la traçabilitat del producte i el mercat permetria fer front a la comercialització il·legal d'aquest fruït sec.

"Fa falta un nou marc normatiu per poder regular i controlar tot el que és la traçabilitat de les pinyes, des del bosc fins que arriben a la indústria. D'aquesta manera es podria fer un control i un seguiment."

Ara a les portes de Tots Sants, els pinyons més barats que podem trobar als supermercats, a vint o trenta euros el quilo, són pinyons importats de la Xina, Corea o Sibèria. Els de casa són més cars però tenen menys cost mediambiental.​

 

 
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut