Ningú vol els solars que Camarasa ven a preu de saldo
Els onze solars municipals de Camarasa es licitaven a un preu de 45 euros més IVA el metre quadrat (Catalunya Ràdio/Roger Segura)
Catalunya al Dia

Ningú vol els solars que Camarasa ven a preu de saldo

El concurs públic per fomentar la construcció d'habitatges i combatre el despoblament ha quedat desert i l'Ajuntament en revisarà les clàusules

L'Ajuntament de Camarasa, a la Noguera, no ha aconseguit vendre cap dels onze solars municipals que havia tret a concurs amb l'objectiu de retenir els joves i atreure noves famílies al poble.

El consistori oferia finques a un preu força inferior al de mercat, de 45 euros el metre quadrat, per facilitar la construcció d'habitatges, però la convocatòria ha quedat deserta. En total, el cost del solar oscil·lava entre els 6.000 i els 17.000 euros.

Camarasa ha perdut més de 100 habitants en poc més d'una dècada i l'Ajuntament busca solucions per retenir el jovent (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Hi podien aspirar veïns del poble i de fora, amb el requisit que els adjudicataris demanessin la llicència d'obres en el termini de dotze mesos i que s'hi construïssin la seva residència permanent durant 25 anys.

Clàusules exigents i costos de construcció disparats

El consistori admet que aquestes clàusules, pensades per evitar l'especulació, han dissuadit alguns interessats. Per això, avança que en revisarà les condicions per fer-les més atractives i poder tirar endavant aquest projecte.

Amb tot, l'alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, creu que hi ha un altre factor que hi ha incidit: l'encariment dels materials de construcció, que s'han disparat els últims mesos: 

"Per molt que tinguin la parcel·la bé de preu, cal sumar-hi els costos de construcció i del projecte. Ens hem d'asseure i estudiar com podem millorar aquesta licitació perquè la gent jove s'engresqui i tingui més oportunitats de quedar-se."

L'Ajuntament de Camarasa havia optat per oferir solars municipals buits perquè costa molt trobar-hi casa. Això s'explica perquè la majoria de les que hi ha estan molt envellides, se'n rehabiliten poques i es venen molt cares.

Ningú vol els solars que Camarasa ven a preu de saldo
L'embassament de Camarasa al Noguera Pallaresa (Wikipedia)

Una de les zones del municipi que més li preocupen és el nucli vell de Camarasa, on hi ha moltes cases ruïnoses i buides. Per això, ara hi està fent un estudi:

"Estem mirant al cadastre la tipologia de les finques i parcel·les, que solen ser estretes. Hem de buscar quines oportunitats tenim perquè aquests habitatges es rehabilitin i la gent s'hi quedi, ja sigui per lloguer o venda."

Com tants altres municipis rurals del país, Camarasa tampoc s'escapa del despoblament. En deu anys, el municipi ha passat de 950 habitants a poc més de 800.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut