Montjuïc exposa la història del seu funicular
L'antic funicular a la parada de Paral·lel
Catalunya al dia

Montjuïc exposa la història del seu funicular

Una mostra repassa la gairebé centenària història d'aquest transport, des de la proposta de crear-lo fins a la seva situació actual

Francesc Ripoll/Montse MasActualitzat

Fa gairebé 100 anys, coincidint amb la modernització noucentista de Barcelona, es va planificar la urbanització i l'enjardiment de la muntanya de Montjuïc.

L'advocat Elies Rogent, que ja havia impulsat el funicular a Montserrat, va idear la construcció d'aquest transport a la capital catalana amb motiu de l'Exposició Internacional del 1929

L'exposició, dins d'un vagó

Pràcticament un segle després, la sala 20 del Castell de Montjuïc repassa la història que ha envoltat el funicular a l'exposició "El Funicular de Montjuïc. La conquesta de la muntanya".

Ho fa amb una sala ambientada com si fos un vagó. Compartiments, finestres, bancs i un audiovisual que transporten del tot el visitant dins d'un funicular. 

Montjuïc exposa la història del seu funicular
Cartell de l'exposició

I en aquesta atmosfera, el relat de l'exposició es distribueix en diversos àmbits: els primers anys de funcionament, l'etapa de la postguerra i el franquisme, la seva evolució en democràcia, l'època dels Jocs Olímpics del 1992 i el funicular actual. 

Manuel Marina, comissari de la mostra, afirma: 

"El títol de l'exposició és significatiu. Diu el que hem volgut explicar: que el funicular va ser el principi de la recuperació de Montjuïc per a la ciutat, ja que fins llavors no es podia fer cap construcció a la muntanya sense l'aprovació de l'estament militar." 

A través de cada compartiment, un bocinet de la història d'aquest transport, acompanyat de text, imatges i interactius.

És una experiència completa per al visitant, que descobrirà com amb el pas dels anys el funicular passa per períodes d'èxit, però, per Marina, també de degradació

"Van estar a punt de tancar tota la línia, i durant la dècada dels vuitanta la presidente de TMB, Mercè Sala, va decidir que el funicular s'havia de conservar.

L'impuls definitiu per conservar-lo i recuperar-lo va ser les olimpíades del 1992."

El funicular, ara

Actualment, però, el telefèric ha cobert el tram que arriba fins al castell i el funicular es queda a l'estació de Miramar, però sense arribar fins a dalt de tot de Montjuïc. El comissari reivindica que el funicular també hi ha de tenir cabuda. 

"El funicular hauria de tornar a pujar al Castell. Montjuïc no és el mateix castell dels anys vuitanta. Actualment s'hi fan moltes activitats culturals, de lleure, d'esports... Hi ha moltes famílies i molts turistes que hi pugen."

Qui vulgui explorar i repassar la història d'aquest transport ho podrà fer a la sala 20 del pati d'armes del Castell de Montjuic fins al 25 de setembre. 

ARXIVAT A:
MuseusTransport públic
Anar al contingut