Biosca vol passar de 182 a 300 habitants

Llista d'espera per viure a Biosca, a la Segarra

L'Ajuntament busca un inversor per construir de 30 a 40 habitatges i intenta posar en contacte compradors i venedors; volen arribar als 300 habitants

TEMA:
Habitatge

A Biosca falten habitatges. L'Ajuntament vol atendre la demanda d'habitatge de famílies que volen viure al poble i no poden. De moment, el consistori té una vintena de peticions, famílies que demanen vivendes i que no troben on instal·lar-se; per tant, hi ha llista d'espera. I això que un terç dels habitatges del poble estan buits; això sí, en mal estat. I en una desena s'hi podria viure però els propietaris no els volen llogar ni vendre.

Amb aquest panorama, l'alcalde, Josep Puig, fa una crida als propietaris que tenen pisos tancats i barrats i als possibles llogaters perquè s'avinguin a arreglar-los:

"A mi m'agradaria que la gent que té immobles a Biosca faci un gran pas endavant. Tenen un habitatge que es va perdent perquè ningú hi viu. Cal que el posin al mercat i que els interessats el puguin rehabilitar."

Un terç dels habitatges estan buits i en mal estat (Catalunya Ràdio/Pere Joan Àlvarez)

Es busca inversor

L'Ajuntament ha posat en marxa una altra idea, busca un inversor que vulgui construir entre 30 i 40 habitatges al solar que hi ha a l'entrada del poble, on hi ha antigues granges de pollastres. Els 7 propietaris d'aquests terrenys estan disposats a vendre i és aquí on creuen que hi ha una bona oportunitat per evitar el despoblament o fins i tot per intentar augmentar la població.

El mateix alcalde ha regalat, literalment, un habitatge seu a una família que fins fa poc vivia a Manresa i que des de l'estiu porta el bar del poble.

"Si assolim els 300 habitants, deixarem de ser un micropoble i estarem oberts a rebre més ajudes, a disposar de més serveis, un dèficit que pateixen els pobles petits."

 

Atrets per la qualitat de vida

La responsable del bar del poble, Gimena Montiel, s'ha quedat a la casa que els ha regalat l'alcalde i assegura que a Biosca s'hi viu molt bé, i que està ben comunicada per carretera. Està a 25 quilòmetres de Cervera o Solsona, i a 20 quilòmetres de Ponts o Calaf; això sí, en cotxe.

"Que la gent no s'ho pensi i que aquells que tinguin cases, que les lloguin o les cedeixin a aquells que volen viure al poble, on tots acabem sent una gran família."

El municipi compta des de fa un mes amb un forn de pa (Catalunya Ràdio/Pere Joan Àlvarez)

L'augment de població sempre porta augment de l'activitat i a Biosca no és diferent. La Judith Barniol ha obert fa un mes el forn:

"Feia anys que volia ser fornera i em va sortir l'oportunitat de comprar una casa on hi havia un forn centenari i vaig fer el pas, per donar vida al poble."

Biosca ha guanyat una vintena d'habitants en els últims tres anys, amb 12 parelles joves que han anat a viure al poble. La Roser, de 22 anys, i el David, de 24, viuen des de fa dos anys al nucli de Lloberola, al mateix municipi. Ella estudia nutrició i vol muntar un servei virtual per atendre els clients i ell es dedica a la informàtica i fa teletreball.

"Amb un cost de vida més baix, la qualitat de vida més alta i la proximitat del bosc i de la natura... ho vam tenir molt clar."

El municipi ha guanyat una vintena d'habitants en tres anys (Catalunya Ràdio/Pere Joan Àlvarez)

L'Ajuntament s'ofereix d'intermediari entre possibles compradors i els propietaris de cases i pisos a Biosca. El que vol és que la població augmenti.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut