
Lleida tindrà el seu primer càmping el 2024
L'històric parc de les Basses disposarà de zona d'acampada, bungalous, piscina, restauració i un circuit amb salts per a bicicletes
Després d'anys d'abandó, l'Ajuntament de Lleida accelera la recuperació de l'històric parc de les Basses, un ampli recinte de 21 hectàrees que va viure una època daurada a la segona meitat del segle XX i que va ser un referent, fins i tot a escala internacional.
Al primer trimestre del 2023 la Paeria vol aprovar i licitar la gestió d'un càmping de 6,5 hectàrees al parc. Una oferta que va perdre fa 20 anys i que està cridada a ser el revulsiu d'aquest espai situat a deu minuts del centre de Lleida, vora l'N-240 i l'A-2, que està molt degradat.
Segons la Paeria, disposarà de 323 unitats d'acampada i un 40% d'aquestes parcel·les es podran destinar a bungalous. Juntament amb aquest model d'allotjament a l'alça, també es vol donar cabuda a autocaravanes, com explica el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Toni Postius.
"Tothom entén que Lleida és una ciutat de pas i que tenim turistes que de vegades venen dos o tres dies a la ciutat. Sobretot visitants europeus que venen amb autocaravanes i que busquen un espai on poder estacionar, i on poder estar dos o tres dies en condicions."
Hi ha quatre empreses interessades a gestionar el càmping, que també inclourà un espai d'esbarjo, servei de restauració i piscina, una oferta imprescindible a l'estiu per alleujar la intensa la calor.

L'Ajuntament assegura que els operadors aposten per un càmping de categoria mitjana, perquè és el que millor encaixa amb el tipus de visitants que rep la ciutat --més de 200.000 l'any 2022--.
Amb tot, el dibuix definitiu quedarà en mans de l'empresa adjudicatària, que s'espera definir a l'abril i que es confia que pugui posar en marxa el càmping durant el 2024.

Nova vegetació i un circuit per a bicicletes
En paral·lel, l'Ajuntament rentarà la cara a la zona on hi havia hagut les icòniques piscines, el que moltes persones coneixien com la platja de Lleida i que va veure passar diverses generacions de lleidatans.
Aquelles piscines es van clausurar, juntament amb el càmping, l'any 2003 i uns anys més tard es van omplir de terra. Ara la Paeria hi reforçarà la vegetació i hi adequarà serveis, taules i barbacoes.

En concret, s'actuarà en un espai de 5,5 hectàrees on s'hi plantaran arbres, arbustos i zones de praderia. El pressupost inicial ronda els 450.000 euros i té finançament dels fons europeus Next Generation.
Aquest és un espai que atraurà grups d'amics i famílies, sobretot els caps de setmana, com havia passat històricament. Amb tot, l'objectiu és que el nou parc de les Basses pugui acollir activitats culturals, esportives i lúdiques durant tot l'any.
"Intentarem que la renaturalització sigui compatible amb fer activitats durant el dia. Que a l'hivern puguis fer-hi un parc de Nadal, o trobades familiars, concerts a l'aire lliure. Per això el disseny de la zona verda es fa pensant amb una mentalitat de polivalència."
A més, Postius explica que diverses empreses s'han interessat per construir un "pump track" per a bicicletes de caire rústic. Es tracta d'un circuit amb salts i peralts que s'està popularitzant, i que l'Ajuntament veu com una oferta complementària per portar-hi nous visitants.

Futura ampliació cap a l'A-2
D'altra banda, l'Institut Municipal d'Ocupació (IMO) començarà a reformar durant el primer trimestre del 2023 les arcades i el vell edifici situats a l'entrada del parc de les Basses, i n'arranjarà la tanca perimetral, que en alguns punts està trencada.

El recinte també acull una pista d'atletisme municipal on s'hi fan competicions, per la qual cosa s'espera que el nou càmping i el parc reformat suposin un valor afegit per a aquests usuaris i visitants.
De cara al futur, el govern municipal de la Paeria, d'Esquerra i Junts, es planteja ampliar el parc cap a l'A-2, construir-hi un nou aparcament i connectar-lo amb una superfície comercial de jardineria i amb els multicinemes situats al terme d'Alpicat.
