
L'església s'apunta a la moda de la masoveria urbana
El bisbat de Solsona ha arribat a un acord amb el projecte Masiaire perquè busqui llogaters que es facin càrrec de diverses rectories abandonades
Hi va haver una època en què tots els pobles tenien el seu capellà i, per tant, la seva rectoria. Amb el pas dels anys, però, la majoria de rectories han quedat tancades perquè els capellans porten diverses parròquies alhora. Les cases on vivien han quedat en desús, oblidades i deteriorades. Al bisbat de Solsona volen revertir aquesta situació.

El bisbat de Solsona ha arribat a un acord amb la Fundació Mas i Terra, que impulsa el projecte Masiaire. Ells s'encarreguen de connectar els propietaris de masies tancades amb possibles llogaters que les vulguin rehabilitar i quedar-s'hi a viure.
Masies i rectories, el mateix problema de fons
El bisbat de Solsona no té masies, però sí que té desenes de rectories buides i que es fan malbé amb el pas dels anys. Una situació que, al capdavall, no és tan diferent de la de les masies que hi ha disperses per moltes zones rurals de Catalunya.

Marc Trulls, responsable de béns immobles del bisbat, evidencia els problemes que tenen per mantenir les desenes de rectories escampades per la diòcesi:
"El problema del bisbat és mantenir les rectories. Abans a les parròquies rurals hi havia molta gent que col·laborava, però ara les parròquies són petites i no hi queda ningú. Com mantens les rectories, ara? Com hi fas front?"
Reformes a canvi d'un lloguer assequible
Les rectories solen ser cases grans, ubicades al centre dels pobles. La majoria es van abandonar a partir dels anys 70 i 80 i des de llavors no s'hi ha fet cap manteniment:
"Molts d'aquests edificis parroquials ara no són habitables. Tenen mancances i necessiten diverses reformes."

I és aquí quan sorgeix la idea de buscar-los habitants que les rehabilitin, a canvi de poder-hi viure a un preu assequible:
"Es proposa un lloguer més econòmic a canvi de fer-hi les reformes que calgui i d'anar-ne fent el manteniment En molts casos són cases històriques, i l'important és que es mantinguin i no decaiguin."
Molt contenta de poder anunciar que a partir d'ara el bisbat de Solsona col·laborarà amb la Fundació Mas i Terra posant a disposició del Projecte Masiaire diverses rectories rurals? pic.twitter.com/JIjONJ6vO9
La Caçadora de Masies (@martamasies) February 27, 2022
De moment el bisbat de Solsona ha escollit quatre rectories abandonades i les ha posat a disposició del projecte Masiaire perquè els busqui els llogaters més adequats. Si l'experiència funciona, ho ampliaran a les desenes d'immobles que tenen tancats per tota la diòcesi.

La masoveria urbana, una iniciativa que creix
El projecte "Masiaire" ha visualitzat la importància de les masies com a element patrimonial del món rural català, no només des del punt de vista arquitectònic sinó també històric i sociològic. L'abandonament del món rural, el despoblament i l'envelliment de la pagesia s'ha traduït en l'abandonament de moltes d'aquestes masies.
Per revertir aquest abandonament, sorgeixen iniciatives de masoveria urbana. Algunes d'organitzades, com aquest projecte Masiaire impulsat per la Fundació Mas i Terra, i altres a títol individual. És el cas de l'Aleix Hildebrandt, que busca llogaters que recuperin la masia familiar d'Ossera, a l'Alt Urgell. Una gran casa de pedra que està buida des de fa 20 anys:
"Volem que vingui gent a ocupar aquest espai, que havia quedat buit, i que alhora també puguin arrelar-se al territori."

Busquen masovers que rehabilitin la casa i que la puguin llogar, però sota la supervisió dels propietaris:
"La idea és que reformin l'habitatge al seu gust, però hi ha d'haver un pacte de projecte de reforma, un pacte entre els inquilins i els propietaris."

Una estratègia per al repoblament rural
L'Aleix ha fet una crida a través del compte de Twitter de Repoblem, un autèntic motor de revitalització del món rural, i ja li han arribat més de 100 peticions. Ara estan estudiant tots els candidats, però ja han decidit que escolliran una família amb fills:
"A Ossera tenim un problema greu de falta d'habitants. Per tant, volem una família amb fills, si pot ser amb molts fills, perquè ens ajudin a repoblar el municipi."

Projectes com Repoblem o Masiaire han canalitzat diverses iniciatives que volen reactivar la vida al món rural: ocupant edificis antics i abandonats contribueixen a recuperar el patrimoni arquitectònic i, alhora, ajuden a atreure nous habitants a municipis, pobles i nuclis aïllats de tot el territori.

