L'Eixample recupera espai cedit a les terrasses dels bars durant la pandèmia
La pandèmia va ampliar el nombre de terrasses amb llicències extraordinàries
Catalunya al dia

Les terrasses d'Enric Granados hauran de tancar una hora abans pel soroll

Aquesta mesura ja s'aplica al carrer Blai i la plaça Osca, on els nivells sonors també superen el llindar permès

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona avança una hora el tancament de les terrasses del carrer Enric Granados per reduir el soroll nocturn. De diumenge a dijous, els locals hauran de tancar a les 23 h, mentre que divendres i dissabte ho podran fer a la mitjanit.

Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, ha anunciat en roda de premsa la reducció d'horaris de terrasses, que ja s'aplica al carrer Blai i la plaça Osca:

"Tots els dies, els nivells sonors superen el llindar dels 55 decibels permès en horari nocturn. No hi ha una estacionalitat del problema, passa durant tot l'any."

Les ampliacions de terrasses no es consolidaran en sis zones, catalogades per l'Ajuntament com a Àrees d'Especial Saturació. A la imatge, una terrassa de la Rambla de Catalunya.
L'Eixample aglutina més de 3.000 terrasses de bars i restaurants

Aquesta mesura s'està acordant a partir dels registres que s'han obtingut amb sonòmetres als 14 carrers i places de la ciutat considerades com a zones molt sorolloses en horari nocturn. Per Roger Pallarols, director del Gremi de Restauradors de Barcelona, s'està culpant les terrasses de problemes d'ordre públic:

"És trampós intentar reconduir els aldarulls i incivisme a altes hores de la matinada, quan les terrasses ja estan tancades i fer creure que tenim un problema d'horaris amb les terrasses de la ciutat de Barcelona."

Un carrer amb més d'un centenar de terrasses

A Enric Granados, el 60% dels locals que ocupen una planta baixa són del sector de la restauració i tenen terrassa. En comparació, altres carrers del mateix districte de l'Eixample, que aglutina més de 3.000 terrasses, els locals que tenen taules al carrer no arriben al 8%.

Aquest carrer concentra 115 llicències de terrasses: 81 són ordinàries i la resta són extraordinàries per la pandèmia, que hauran d'acabar desapareixent.

El carrer Enric Granados aglutina 115 llicències de terrasses (Ajuntament Barcelona)

Pau Gonzàlez, regidor de l'Eixample, explica que hi ha una acumulació en aquest carrer de la ciutat, que s'estén per 9 illes de l'Eixample:

"Ens trobem davant d'un cas on es trenca la lògica d'equilibris entre el descans, l'oci i l'activitat econòmica."

Aquest carrer de l'Eixample és una de les zones saturades, juntament amb altres com Aribau, Parlament, passeig Sant Joan o avinguda Gaudí, on les terrasses que es van obrir per la pandèmia hauran d'acabar tancant, encara que no s'ha concretat quan.

Un problema de salut per a més de 250.000 persones

Més de la meitat de barcelonins, fins a un 57%, viu en zones de la ciutat on se supera els llindars recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la legislació europea.

El soroll és, segons ha recordat Badia, el segon problema que més preocupa els barcelonins després de la contaminació:

"Barcelona té un problema pel que fa al soroll."

El trànsit és una de les principals fonts de soroll, juntament amb l'activitat econòmica i la vida a l'espai públic. De fet, un 18% de la població afectada pel soroll es deu a activitats nocturnes, com les terrasses.

11 persones han perdut la vida en accidents de trànsit, 10 motoristes i 1 vianant
El trànsit és una de les fonts principals de soroll a Barcelona (Ajuntament de Barcelona)

Unes 210.000 persones tenen problemes psicològics per culpa del soroll, com a afectació emocional. Més de 60.000 barcelonins tenen dificultats per dormir. I hi ha uns 300 casos amb cardiopaties isquèmiques del cor derivades pel mateix motiu, segons l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Anar al contingut