Una de les cabines més antigues de Barcelona
Una de les cabines més antigues de Barcelona
Catalunya al dia

L'agonia de les cabines telefòniques: una trucada per setmana

Milers de cabines s'han convertit en ferralla que fa nosa al carrer i ara els ajuntaments demanen celeritat per retirar-les

Actualitzat

2.316 cabines esperen ser retirades dels espais públics de tot Catalunya. La gran majoria no funcionen i en moltes cabines no hi queda ni el telèfon. Són dades facilitades per Telefònica, que reconeix que l'any passat les que funcionaven van servir per fer, només, una mitjana d'una trucada a la setmana.

Els ajuntaments estan farts de tenir aquesta ferralla als carrers i han començat a demanar formalment a Telefònica que les retiri tan aviat com sigui possible.

Malgrat que la deixadesa del manteniment no és una cosa nova, els ajuntaments no han pogut demanar la seva retirada fins ara, perquè fins al desembre passat encara era vigent l'antiga llei de telecomunicacions que les protegia, sobretot les dels pobles petits, considerades un servei universal obligatori.

Cabina fora de servei a Tarragona
Cabina fora de servei a Tarragona (Catalunya Ràdio)

Telefònica no té un pla ni un calendari clar de retirada de les cabines, però assegura que ho farà de forma progressiva els pròxims mesos. En ciutats com Tarragona ja ha demanat permís d'obres per fer desaparèixer les 43 cabines que encara queden a la ciutat, segons explica el regidor de Territori i Sostenibilitat, Xavier Puig.

"És una reivindicació històrica i celebrem que Telefònica hagi presentat una petició de llicència d'obra per fer net amb gairebé totes les cabines a Tarragona.

Ho celebrem perquè això permetrà que la ciutat quedi alliberada d'aquests espais i es pugui fer una reorganització de forma que la ciutadania pugui gaudir sense aquesta molèstia visual que tenim ara mateix."

Els ajuntaments més petits, com el de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, també demanen celeritat en aquesta retirada perquè a més hi ha algunes cabines que són un destorb per als vianants i estan situades en llocs molt estrets.

L'Ajuntament ja ha previst obres de millora urbanística en aquests punts quan l'empresa les retiri.

Una de les cabines de l'Espluga de Francolí que l'ajuntament demana treure
Una de les cabines de l'Espluga de Francolí que l'Ajuntament demana treure (Ajuntament de l'Espluga de Francolí)

Història de les cabines i xifres actuals

La primera cabina telefònica aïllada, és a dir, en un petit recinte tancat, es va inaugurar a Espanya el 1963. L'estri es va popularitzar en pel·lícules com "La cabina" d'Antonio Mercero, que va protagonitzar José Luís López Vazquez i amb els anys ha anat evolucionant en dissenys més oberts i discrets, sense portes.

L'arribada del telèfon a totes les cases, però sobretot la irrupció de la telefonia mòbil, ha estat la causa principal de la caiguda en desús d'aquestes estructures, segons explica la mateixa Telefònica.

De les més de 2.000 cabines telefòniques que hi ha a Catalunya, a la demarcació de Barcelona n'hi ha 1.702, a Tarragona n'hi ha 256 a la de Girona 227 i a la de Lleida en queden 131.

Aquí no comptem algunes que segur que no desapareixeran, com la que Salvador Dalí va voler guardar al jardí de la Casa-Museu de Portlligat.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut