Les mobilitzacions a favor del conveni i els drets històrics dels veïns de la Vall Fosca han estat recurrents (ACN)
Catalunya al Dia

La Vall Fosca guanya (de moment) el pols a Endesa

La justícia dona la raó, per primera vegada, als veïns dels petits pobles de la vall en el litigi per l'IVA de la llum: Endesa els cobrava un import abusiu

Actualitzat

El jutjat de Tremp ha donat la raó als veïns de la Vall Fosca, al Pallars Jussà, en el seu litigi amb Endesa pel pagament de l'IVA dels rebuts de la llum.

Ja són mitja dotzena les sentències que avalen el càlcul de l'impost que fan els residents prenent com a referència un preu bonificat que es va pactar el 1927 per compensar la construcció de centrals hidroelèctriques al municipi.

Endesa recorre la decisió

La companyia Endesa entén que els abonats paguen menys del que toca i que la referència ha de ser la tarifa d'últim recurs. De fet, els últims anys ha tallat la llum a algun d'aquests abonats i els ha portat als tribunals.

Tècnics d'Endesa van tallar la llum a 17 veïns de la Vall Fosca el 2016 (ACN)

Ara, la jutge de Tremp ha desestimat les reclamacions de la companyia elèctrica i ha donat la raó als veïns demandats per impagament, com Jordi Beneta.

"No devem res a la companyia, això diu la sentència. No devem res perquè la part que no és impost ja la paguem i la interpretació que fem de l'impost és correcta. Per tant, contents, però ara haurem d'aguantar perquè no es donaran per vençuts."

Central hidroelèctrica de Capdella, a la Vall Fosca (Pallars Jussà)

La CUP ho veu com una "petita victòria"

El grup municipal de la CUP ha estat molt bel·ligerant amb aquesta qüestió. El seu portaveu a la Torre de Capdella, Josep Plasència, veu avalada la seva posició a favor de les autoliquidacions de l'IVA que fan els veïns.

"Per fi, els veïns que han aguantat per la via judicial han aconseguit una petita victòria, però recordem que hi ha molta gent a qui han tallat la llum i que ha pagat un deute que no és legítim. Fins i tot l'Ajuntament ha pagat moltíssims diners de les arques públiques per un deute que no és legítim."

L'Ajuntament, disposat a arribar "fins al final" per reclamar devolucions

En tot aquest conflicte, el març del 2021, l'equip de govern de la Torre de Capdella va signar a contracor un acord amb Endesa per pagar a terminis i sense interessos el deute que li reclamava la companyia des del 2015, uns 300.000 euros.

En aquell moment, el consistori liderat per Esquerra va demanar als veïns que fessin el mateix davant dels talls de llum reiterats que deixaven els 19 pobles sense subministrament. Uns nuclis que, amb les gèlides temperatures de l'hivern, no poden viure sense electricitat.

La majoria d'habitants, uns 200, s'hi van sumar, mentre que una dotzena van seguir plantant cara a l'elèctrica i van seguir autoliquidant-se l'IVA. Al mateix conveni es feia constar que veïns i consistori no acceptaven el deute ni renunciaven a reclamar devolucions si el context ho permetia. I ara aquest escenari s'obre amb la primera victòria judicial per la via civil que dona la raó als veïns demandats.

De moment, han arribat mitja dotzena de sentències del jutjat de Tremp, totes favorables als veïns. N'hi ha que es poden recórrer, i la companyia ja ho ha fet, però en dos dels casos es poden considerar sentències fermes perquè l'import en litigi, al voltant de 5.000 euros, està per sota del límit recurrible per la via ordinària. Són dos de la desena de casos que porta l'advocat del consistori. En global, el recorregut jurídic del cas encara no està tancat, però l'alcalde de la Torre de Capdella, el republicà Josep Maria Dalmau, adverteix l'elèctrica:

"Nosaltres anirem fins al final, el nostre advocat ja ho va dir a Endesa, si les sentències són favorables arribarem fins a on sigui per reclamar tot el que s'ha pagat de més, tant els veïns com l'Ajuntament"

En tot cas, segons fonts jurídiques, si un tribunal superior al de primera instància de Tremp –com l'Audiència de Lleida– torna a resoldre a favor dels veïns, la reclamació de devolucions no es farà esperar.

Els veïns dels 19 pobles de la Vall Fosca fa anys que estan en peu de guerra contra Endesa (ACN/Núria Saquillo)

 

Des de la CUP, però, continuen considerant que la gestió de l'equip de govern ha estat negligent. La formació anticapitalista n'exigeix la dimissió.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut