Vaga d'autobusos a Barcelona
Vaga de busos a Barcelona entre el 22 i el 30 de setembre
Catalunya al dia

La vaga d'autobusos farà encara més caòtic moure's per Barcelona

La mobilització per reclamar millores salarials coincideix amb el primer dia de les festes de la Mercè

Actualitzat

El servei quedarà afectat entre el 23 i el 30 de setembre però de forma parcial: entre les dues i les quatre de la matinada, les deu i les dotze del matí, i les nou i les onze de la nit

Els serveis mínims seran del 33% el dia de la Mercè, el 24, i també tot el cap de setmana, 25 i 26 de setembre. La resta de dies estaran operatius almenys un 20% dels autobusos. La nova mobilització arriba l'endemà d'una vaga de 24 hores en què s'han registrat aglomeracions als busos i cues llargues a les parades de diferents línies.

Més pressió als usuaris del transport públic a Barcelona, afectats ja aquests dies pel talls de l'R2 i l'R11 a Renfe per les obres a la Sagrera.

Vaga de 24 hores aquest dijous i parcials fins al 30 de setembre (ACN/Marta Casado Pla)

Motius per a la vaga

El perquè de la vaga l'explica Juan Ramiro Garcia, portaveu  de la CGT:

"Serà una vaga molt potent perquè la gent està molt enfadada per la pèrdua de poder adquisitiu. Tots els preus pugen, també els essencials, com el pa. I veiem que la direcció s'ha apujat el salari un 7% aquest any i la gent està molt cabrejada."

Els treballadors s'han plantat després de diverses reunions amb la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) que han acabat sense acord. El comitè d'empresa -CGT, SIT, ACTUB, CCOO i UGT- reclama una pujada salarial d'acord amb l'IPC.

Consideren insuficient l'última proposta de la companyia d'un increment d'un 2% per a aquest any. Asseguren que s'hi encabeixen millores d'altres variables, com l'equiparació amb l'antiguitat dels treballadors del metro o la compensació pels desplaçaments, que s'haurien de disgregar i negociar paral·lelament.

Els sindicats també reclamen que TMB reconegui la totalitat del deute amb la plantilla, que xifren en 25 milions d'euros per un mal càlcul en un complement salarial d'entre el 2003 i el 2021.

Reclamen que s'abonin a través de dies de descans. Però asseguren que TMB només en reconeix la meitat i proposa només gaudir-ne si es compacta la jubilació parcial. 

Transports Metropolitans de Barcelona 

La presidenta de TMB, Laia Bonet, en una roda de premsa a l'Espai Gaudí
TMB considera que les demandes dels convocants de les protestes són maximalistes

La principal empresa gestora del transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona, presidida per Laia Bonet, assegura que els representants dels treballadors han tancat la porta al diàleg, sense valorar les propostes de la companyia i reiterant les seves demandes, que qualifica de maximalistes. 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, insisteix que les negociacions no s'han trencat i manté cert optimisme per poder acabar tancant un acord.

De totes maneres, recorda als barcelonins que malgrat que el servei dels autobusos estarà alterat per la vaga, el metro sí que funcionarà de forma normal.

ARXIVAT A:
Mobilitat
Anar al contingut