Un terapeuta controlarà l'ansietat dels pacients mentre rebin la teràpia
Catalunya al dia

La realitat immersiva, nova teràpia per tractar l'autisme

Una prova pilot comprovarà l'eficàcia de la tecnologia per tractar les fòbies en pacients per a qui els tractaments habituals no són efectius

La realitat virtual és una eina cada cop més utilitzada com a eina terapèutica en el camp de la salut. Es fa servir en pediatria, en geriatria, o en neurologia, per exemple, en la recuperació dels pacients que han tingut un ictus. Però pot ser efectiva per tractar trastorns de l'espectre autista,TEA)? 

És el que volen comprovar a través d'un projecte pioner impulsat per l'Institut d'Assistència Sanitària de Salt, a través d'una prova pilot en què participaran 60 persones. 

No poden rebre el tractament habitual

Les fòbies són molt freqüents en les persones que tenen un trastorn autista. En persones sense cap patologia, les fòbies es tracten a partir del que s'anomena exposició gradual: la persona primer imagina una situació temuda, i es va avançant fins que se l'exposa directament a aquesta fòbia.

Això no es pot fer en casos de TEA perquè, d'una banda, tenen dificultats per imaginar, i de l'altra, perquè l'exposició directa els genera nivells massa elevats d'ansietat. 

Una càmera tridimensional permet gravar entorns coneguts del pacient (IAS)

Això s'evitarà amb aquest nou tractament de teràpia immersiva: es creen mons interactius generats per ordinador que substitueixen les percepcions del món real i aconseguir que la persona es pugui moure en un entorn artificial dissenyat especialment per a aquesta persona.

El doctor Ramon Novell és cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual de l'AS

"Tenim una càmara de gravació tridimensional que et permet gravar entorns coneguts per a la persona i pots reproduir en aquest espai situacions que li generen ansietat o fòbia. 

Com si fos allà, però tu tens l'entorn controlat i pots anar introduint mecanismes de relaxació o d'autocontrol per fer que hi hagi aquest aprenentatge que, d'una altra manera, seria gairebé impossible."

Entorns tan variats i diferents com un carrer o un espai de la ciutat on viu el pacient, una platja, la consulta d'un dentista o una atracció de fires.

Mentre els pacients estiguin rebent les sessions en aquesta sala virtual, se'ls controlaran i analitzaran els canvis, i un terapeuta serà amb ells per gestionar l'ansietat que puguin sentir. 

La tecnologia permetrà recrear espais molt concrets, com el carrer o la ciutat (ACN)

Dos grups de pacients

Per comprovar l'eficàcia de la prova pilot es dividiran els 60 participants de la prova pilot en dos grups, com explica la cap del grup de recerca de trastorns del neurodesenvolupament de l'IDIBGI, Susanna Esteba. 

"Totes aquestes persones tenen un diagnòstic de discapacitat intel·lectual amb un diagnòstic de fòbia. Tenen entre 15 i 45 anys. A una meitat del grup els aplicarem una teràpia cognitiva conductual, i amb els altres 30 persones farem la realitat virtual immersiva."

La teràpia immersiva la rebran durant sis mesos, però el projecte s'allargarà durant dos anys, que han de servir per veure i comparar els resultats aconseguits en cadascun dels grups.

" Això ens permetrà durant aquests dos anys comprovar l'eficàcia de la realitat virtual en persones que tenen autisme amb nivells molt elevats d'ansietat."

La realitat virtual i immersiva ja s'utilitza en altres camps de la salut (Fundació Granés)

Per projectar aquestes imatges de realitat virtual immersiva es disposa d'un nou espai gràcies a la col·laboració amb la Fundació Granés, que ha permès tenir la tecnologia necessària per al seu funcionament.

Aquesta empresa ja ha col·laborat amb altres hospitals per aplicar aquest tipus de teràpia. 

 

ARXIVAT A:
Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut