La mandíbula de Banyoles, guardada temporalment al magatzem
Les primeres vitrines del museu arqueològic buides
Catalunya al dia

La mandíbula de Banyoles, guardada temporalment al magatzem

Els tècnics buiden les vitrines del museu arqueològic de Banyoles i les guarden al magatzem per afrontar una reforma integral de l'equipament

Albert Requena LópezActualitzat

El museu arqueològic de Banyoles, al Pla de l'Estany, tancarà a finals d'any per afrontar una reforma integral que suposarà una inversió global de 2'3 milions d'euros.

L'equipament acull una de les col·leccions del paleontològic més importants de tot l'estat. Aquest dies ja s'han començat a desmuntar les vitrines i a guardar les més de 1.800 peces que hi ha exposades, entre elles la còpia de la famosa mandíbula de Banyoles, un dels fòssils humans més importants de la península Ibèrica i segurament un dels més estudiats.

La mandíbula de Banyoles, guardada temporalment al magatzem
La vitrina de la còpia de la mandíbula de Banyoles, buida. (Albert Requena)
 

La mandíbula la va descobrir el 1887 el picapedrer Llorenç Roura. Des de llavors, l'original es conserva a la farmàcia Alsius de la capital del Pla de l'Estany.

Ara, després de dècades de reivindicar la reforma integral del museu, s'afrontaran aquests treballs per eliminar les barreres arquitectòniques i re-formular tota la museografia, que data dels anys setanta.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha explicat com s'han començat a buidar les vitrines:

"És un procés en què cal anar amb molt de compte. Es poden produir accidents, desperfectes; per tant, no hi pot intervenir molta gent i hi ha una conservadora del museu arqueològic que és qui dirigeix les operacions quirúrgiques que s'han de fer en aquest cas".

La mandíbula de Banyoles, guardada temporalment al magatzem

La tècnica del museu retirant peces (Catalunya Ràdio / Albert Requena)

Si bé només hi havia  exposades 1.800 peces, en total, el museu en té més de 8.000, totes procedents dels diversos jaciments arqueològics del Pla de l'Estany. 

​Es calcula que tot el procés de buidatge de vitrines s'acabarà a finals d'any i les obres es podran executar durant tot el 2022.​ D'aquí a finals d'any també s'adjudicarà el projecte constructiu i el museogràfic.

Quan el museu reobri, el regidor Miquel Cuenca diu que ha de ser el punt de partida per visitar tots els jaciments prehistòrics del Pla de l'Estany.

​"Qui vingui al museu arqueològic de Banyoles veurà el bo i millor de les peces que s'han descobert al Pla de l'Estany, però alhora se sentirà impel·lit o animat a visitar els jaciments que hi ha a escassos quilòmetres. Per tant, creiem que és un projecte de territori molt interessant per vertebrar la comarca des de Banyoles."

També es vol un museu obert a noves incorporacions:

​"Si fins ara el jaciment de la Draga ja s'ha revelat com un dels jaciments neolítics més importants d'Europa i només s'ha excavat un deu per cent del jaciment, imagineu-vos que pot sortir a la resta de l'espai. El museu arqueològic de Banyoles del futur ha de ser un museu prou dúctil, prou flexible, per saber rebre noves peces i exposar-les."

​Mentre es buiden totes les vitrines al museu arqueològic de Banyoles, encara s'hi podran visitar les exposicions temporals que s'hi han programat fins a finals d'any.

 
Anar al contingut