Bibliocabina
La bibliocabina és també un punt wifi gratuït
Catalunya al Dia

La llibreria més petita de Barcelona

El barri de Sant Genís dels Agudells estrena la "bibliocabina", coincidint amb Sant Jordi. Serà un punt d'intercanvi de llibres, wifi públic i un quiosc per fer tràmits municipals

Actualitzat

L'última cabina telefònica amb portes i sostre que hi havia a Barcelona tindrà una segona vida. La persistència dels veïns del barri de Sant Genís dels Agudells, al districte d'Horta-Guinardó, ha aconseguit que es converteixi en un punt d'intercanvi de llibres. En Xavier Civit, expresident de l'Associació de Veïns i actual vocal de Cultura, ens explica que tot plegat comença gairebé per casualitat:

"Tot això comença el 2016 arran d'una visita casual d'una veïna de l'Eixample, l'Anna Ferrer, que va llegir a la Vanguardia que estaven retirant totes les cabines amb porta,  per entendren's, la cabina del López Vázquez. I va veure que aquí, al nostre barri, en quedava una i va promoure una campanya de recollida de signatures per mirar de salvar-la".

La bibliocabina s'ha instal·lat a la plaça Meguidó (Xavier Civit/AAVV Sant Genís)

 

Punt neuràlgic del barri 


La cabina era l'epicentre del barri. Es va instal·lar a finals de la dècada dels 60 al carrer Lledoner. N'hi havia tres al barri però van anar desapareixent. En Xavier recorda que cada vespre s'hi feien llargues esperes.

"A partir de les 9 del vespre la gent baixava a la cabina per parlar amb els nòvios per no haver de trucar des de casa. T'enrollaves parlant amb la nòvia. I es feia cua per parlar. Això era un altre món".

Bibliocabina
Una de les 450 cabines sense porta que hi ha a Barcelona 

La cabina 8595-A va estar operativa fins al final dels seus dies, tot i que estava força atrotinada.

"Fins a última hora estava en servei. El que passa és que no tenia porta, el terra estava mig enfonsat i li faltava algun vidre però sí, sí, fins a última hora funcionava".

Bibliocabina
L'última cabina amb porta de Barcelona es va retirar per donar-li una segona vida 

Telefónica cedeix la cabina a l'Ajuntament

El consistori i Telefónica de España S.A. acorden la cessió de la ciutat de l'última cabina amb porta i sostre el març de l'any passat. L'Ajuntament, fent seva la iniciativa dels veïns, aposta per posar en valor aquest element singular del paisatge urbà de la ciutat, que forma part de la memòria col·lectiva. Va arribar el moment de donar-li una segona vida.

"Es va aconseguir que Telefónica fes la cessió de la cabina a l'Ajuntament perquè les anava a retirar de totes maneres. A partir d'aquí va sorgir la idea de veure quin ús se li podia donar i on es podia posar. Es va decidir posar-la a la plaça Meguidó, el centre neuràlgic del barri".

Bibliocabina
La segona vida de la cabina 8595-A (Xavier Civit/AAVV Sant Genís)

La consulta ciutadana 

L'Associació de Veïns de Sant Genís va aprofitar una festa major anterior per fer una consulta ciutadana. Es van presentar 93 idees d'usos. L'opció guanyadora va ser la convertir la cabina en un punt d'intercanvi de llibres, seguint l'experiència de capitals europees com Berlín o de municipis catalans, com Montgai, a la Noguera.

"A la festa major del 2017 es va fer una consulta veinal . El primer que es va fer va ser triar quins usos li podiem donar a la cabina:una línia directa anb el telèfon del civisme, amb el 112, un punt d'intercanvi de llibres..."

I finalment, recollint la proposta guanyadora, la cabina es rehabilita en un taller de Mataró, al Maresme, amb un pressupost de 73.350 euros. 

"Es convertirà en un punt wifi potent. Ara, el wifi que hi ha del centre cívic arriba on arriba. També serà un quiosc per fer tràmits a l'Ajuntament, un lloc d'intercanvi de llibres i, a més a més, serà un punt de càrrega de mòbils i tablets".

Bibliocabina
Uns operaris supervisen la rehabilitació de la cabina (Ajuntament de Barcelona)

A prova de vandalisme

Els prestatges tindran capacitat per a uns dos-cents llibres. La cabina tindrà els vidres blindats i tractament antigrafiti. Per entrar-hi caldrà demanar permís.

"La cabina no estarà oberta per evitar el vandalisme. S'obrirà des del centre cívic amb un codi que hauràs de demanar quan l'hagis d'utilitzar".

Bibliocabina

La bibliocabina ha costat 73.350 euros (Ajuntament de Barcelona)

Una espècie en extinció

Als carrers de Barcelona encara hi ha unes 450 cabines --sense porta-- tot i que progressivament es van desmantellant. Moltes es troben en un estat lamentable de conservació, fruit d'accions vandàliques. El govern municipal recorda que Telefónica és la responsable del manteniment.

El cert és que cada vegada són més un record del paisatge urbà que un element útil. És clar que sempre els pot quedar, com en el cas de la bibliocabina de Sant Genís, una segona vida.

De fet és el mateix que van pensar a Sant Vicenç de Torelló, a la comarca d'Osona, on per aquest Sant Jordi han recuperat també una cabina telefònica en desús per reconvertir-la en punt d'intercanvi de llibres.

bibliocabina
A Sant Vicenç de Torelló, Osona, han fet el mateix amb una cabina del poble (Albert Llimós/EL 9 NOU)

Si ara en José Luis López Vázquez es tornés a quedar tancat en una d'aquestes cabines telefòniques, almenys podria passar l'estona amb alguna lectura entretinguda.

 
ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut