La bogeria vitivinícola d'un "gringo" a Osona
Mas Clarella (Catalunya Ràdio / Nati Adell)
Catalunya al dia

La bogeria vitivinícola d'un "gringo" a Osona

El somni romàntic d'un inversor americà permet recuperar vinya de muntanya a Santa Maria de Besora

Nati Adell Actualitzat

"Si vols guanyar una petita fortuna en el món de la vinya, has de començar per un gran projecte."

Aquest és l'esperit emprenedor de Brad Call, un empresari d'èxit de Utah, als Estats Units, que ha fet realitat el seu somni: elaborar i vendre el seu propi vi. I ho ha fet al Bisaura, una subcomarca situada entre Osona i el Ripollès que li ha robat el cor. Va ser un amor a primera vista.

Mas Clarella, una masia amb més de mil anys d'història de Besora, el va seduir. Call, propietari d'una xarxa de benzineres i implicat en la recerca de vacunes per la Covid i el càncer, va veure l'oportunitat i s'hi va tirar de cap.

 "Sempre havia volgut tenir vinya i vaig trobar un lloc perfecte, molt bonic. M'encanten les vistes, la gent, i soc molt feliç."

La bogeria vitivinícola d'un gringo a Osona
Brad Call a la finca Mas Clarella (Catalunya Ràdio / Nati Adell)

El mateix Call reconeix que es tracta d'una bogeria de projecte. Segons el seu director tècnic, l'enòleg de La Rioja Gregorio Gordaliza, la zona és complexa per fer vi, perquè els terrenys són a 900 metres d'alçada, amb un clima prepirinenc. Però amb el canvi climàtic sembla que és la tendència de futur dels cellers: cal guanyar alçada. Gregorio Gordaliza té clar que cal produir poc per aconseguir la maduresa perfecta del raïm. I el resultat són vins frescos, aromàtics, amb molta acidesa i poc grau alcohòlic. Tot plegat, un projecte carregat d'anècdotes, explica l'enòleg.

"Una nit ens vam deixar la porta oberta de la vinya, ens van entrar les ovelles i es van menjar tota la varietat de riesling, no en van deixar res. N'hem après i ara ja les tenim domesticades." 

La bogeria vitivinícola d'un gringo a Osona
Vinyes de la finca Mas Clarella (Catalunya Ràdio / Nati Adell)

Hi ha vinya a cinc de les vint-i-cinc hectàrees de la finca, on Brad i la seva dona passen tres mesos a l'any. Tenen quatre varietats: les autòctones ull de llebre i macabeu, i les foranes riesling i pinot noir. N'han sortit 20.000 ampolles, però la idea és doblar xifres d'aquí deu anys.

En un futur, el nou celler també vol experimentar amb varietats antigues pròpies del Bisaura.

 
Anar al contingut