Un mirador adaptat per a persones amb cadires de rodes enmig del Pirineu
Un mirador adaptat per a persones amb cadires de rodes enmig del Pirineu (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)
Catalunya al dia

Flotar sobre els boscos del Pirineu amb cadira de rodes

Construeixen un circuit adaptat per a persones amb mobilitat reduïda a més de 1.700 metres d'altitud

Actualitzat

Sovint, les persones que es desplacen amb cadira de rodes no poden accedir als boscos d'alta muntanya. Els terrenys escarpats, els camins estrets i les roques del terra no els permeten desplaçar-se amb seguretat boscos endins. Ara, el parc natural de l'Alt Pirineu estrena un circuit inclusiu, adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, que s'endinsa cap als boscos d'alta muntanya. És una passera de fusta que fa més de mig quilòmetre de llargada, que comença just a l'aparcament de Sant Joan de l'Erm, a l'Alt Urgell, i avança serpentejant entremig dels arbres fins a arribar a un mirador amb unes vistes impressionants.

Una plataforma suspesa en l'aire

Al final de la passera hi ha una àmplia plataforma de fusta que queda suspesa en l'aire i permet observar la gran vall de Santa Magdalena, els boscos frondosos de Sant Joan de l'Erm i les imponents muntanyes de l'horitzó pirinenc.

El mirador, situat a 1.700 metres d'altitud, ofereix una àmplia vista de l'Alt Pirineu
El mirador, situat a 1.700 metres d'altitud, ofereix una àmplia vista de l'Alt Pirineu (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

El director del parc natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, descriu així l'experiència de passejar per aquest recorregut:

"Amb aquesta passera et pots moure i observar des de dins aquests magnífics boscos subalpins, que et transporten a paisatges que recorden el Canadà."

La passera de fusta s'ha construït arran de terra, i el traçat s'adapta als frondosos boscos d'avets del Pirineu
La passera de fusta s'ha construït arran de terra, i el traçat s'adapta als frondosos boscos d'avets del Pirineu (PNAP)

El mirador, a més, s'ha dissenyat específicament perquè les persones que es mouen amb cadira de rodes puguin observar el paisatge en tota la seva plenitud:

"Les baranes són més baixes de l'habitual. No hi ha cap element que distorsioni la vista, per això a una persona amb cadira de rodes li semblarà que està flotant enmig del bosc i podrà gaudir d'aquesta meravella de paisatge."

El terra i les baranes del mirador adaptat s'han dissenyat expressament per a garantir una experiència satisfactòria als usuaris de cadires de rodes
El terra i les baranes del mirador adaptat s'han dissenyat expressament per garantir una experiència satisfactòria als usuaris de cadires de rodes (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

La passarel·la i el mirador inclusiu s'han construït íntegrament amb fusta local, i el disseny ha comptat amb l'assessorament de tècnics de l'Institut Guttmann.

 

Un circuit inclusiu per a persones amb diversitat funcional

Durant tot el recorregut, els visitants trobaran panells informatius que inclouen el sistema de lectura Braille. A més, el circuit passa a la vora de grans arbres perquè les persones invidents puguin tocar-los sense esforç:

"Les persones cegues podran llegir els plafons informatius, però també podran tocar i interpretar l'escorça dels arbres, la molsa i els líquens que hi creixen."

Al llarg del recorregut s'han instal·lat petites plataformes per a poder observar el paisatge i llegir els cartells informatius sobre la flora i la fauna de l'entorn, també en codi Braille
Al llarg del recorregut s'han instal·lat petites plataformes per poder observar el paisatge i llegir els cartells informatius sobre la flora i la fauna de l'entorn, també en codi Braille (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

Aquest itinerari adaptat és el màxim exponent del projecte "Tothom és Parc", un programa que vol acostar les activitats d'educació ambiental a les persones amb diversitat funcional. És l'objectiu que planteja Josep Queró, president de la junta del Parc:

"La nostra obligació és cuidar la natura, però també hem de cuidar les persones. La societat és diversa i plural, i nosaltres hem de fer que el Parc sigui permeable a aquesta pluralitat."

Rutes i activitats adaptades per a tots els públics

Aquest any, el parc natural de l'Alt Pirineu ha augmentat el nombre d'activitats inclusives per a públics diversos, i s'han reforçat els lligams amb entitats de salut mental i persones amb discapacitat.

Les empreses de guiatge que treballen dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu adapten les seves activitats als visitants amb diversitat funcional
Les empreses de guiatge que treballen dins el parc natural de l'Alt Pirineu adapten les seves activitats als visitants amb diversitat funcional (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

De fet, el president de l'Associació de Guies del Parc Natural, Albert Cereza, reconeix que estan adaptant els guiatges a un ventall més ampli de visitants:

"Alguns guies professionals s'estan especialitzant en itineraris adaptats i organitzen activitats que puguin acompanyar a tothom, amb les seves diverses capacitats."

El paper dels guies professionals per visitar el Pirineu

Els responsables del parc natural de l'Alt Pirineu celebren la implicació dels guies professionals en aquesta experiència. Són una vintena de persones que s'han acreditat per treballar dins d'aquest espai protegit, i que ofereixen rutes i activitats educatives ben diferents, des de l'ornitologia fins a l'astronomia passant per l'arquitectura o la geologia:

"Gràcies als guies, els visitants reben un coneixement de valor afegit. Enriqueixen l'experiència ecoturística i, a més, donen dinamisme econòmic al territori."

Ara, a la seva oferta de serveis turístics, també hi afegeixen serveis adaptats perquè els visitants amb diversitat funcional o necessitats especials puguin viure el Pirineu en tota la seva plenitud.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut