En peu de guerra per les pantalles anti-soroll
El soroll dels trens molesta els veïns, però les pantalles no els semblen una bona solució
Catalunya al dia

En peu de guerra per les pantalles anti-soroll

24 municipis es rebel·len contra les pantalles acústiques d'Adif per reduir el soroll dels trens

Actualitzat
TEMA:
Rodalies

El tren travessa moltes problacions de costa i també d'interior. El soroll és un problema per als veïns, però ara la solució d'Adif es veu com un problema fins i tot més gran.

Hi ha 24 alcaldes que ja han dit que no volen veure els seus municipis tallats pel mig amb barreres que treuran la vista i la llum als edificis més propers.

Adif argumenta que ha de fer cas de la normativa europea per reduir l'impacte del soroll, i defensa les pantalles perquè a més de la base de formigó, tenen metacrilat que deixa passar la llum.

Els cinc, sis o set metres que poden arribar a fer les pantalles, amb metacrilat només a la part superior, han fet posar el crit al cel als representants municipals.

Des de l'Ametlla de Mar fins a Sant Pol de Mar passant per Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Sitges o Badalona.

Simulació de les pantalles fetes per l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú (Aj. Vilanova i la Geltrú)

El manifest proposa a ADIF mesures alternatives per assolir els objectius de qualitat acústica exigits per la normativa europea.

"En primer lloc, l'acció prioritària hauria de ser la reducció del soroll en origen, és a dir, actuar preventivament en els propis vehicles i en els carrils per contenir les vibracions i el soroll."

I explica les accions possibles:

"Passarien per la renovació sistemàtica de la flota de ferrocarrils per nous vagons silenciosos o la modernització del sistema de frenada i substitució dels bogis estàndard per d'altres silenciosos."

No es neguen a les barreres acústiques, però molt baixes i molt properes al focus emissor (roda-carril). I encara hi ha una tercera alternativa, que és la insonorització dels habitatges afectats per la contaminació acústica.

Amb tot és un problema que ja s'ha donat arreu de Catalunya, i no es vol que es repeteixi al territori tarragoní.
 

El regidor d'urbanisme i habitatge, Francesc Xavier Serra, en conversa amb Catalunya Informació, ha dit que no accepten el projecte d'Adif:

"Nosaltres no contemplem que això es pugui portar a terme en aquests termes. Hem presentat al·legacions, entre elles que ningú ens havia presentat el projecte de construcció de les pantalles."

Serra creu, per això, que s'arribarà a una solució pactada.

"Ara, a posteriori, ens l'han presentat. Nosaltres creiem que tant  l'exposició al públic del projecte com les al·legacions que hem presentat tenen recorregut perquè es pugui resoldre."

Alguns dels ajuntaments ja han presentat mocions en contra en els seus plens municipals, així com les al·legacions contra el projecte d'expropiació dels espais per on hi han d'anar les pantalles, a banda i banda de la via del tren.
 

ARXIVAT A:
Rodalies

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut