Investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili de Tarragona han certificat que en les embarassades, una dieta basada en grans quantitats d'ultraprocessats com les pizzes congelades, begudes ensucrades, o les patates xips, afecta les capacitats cognitives dels seus fills.   Seguiment a 1.800 embarassades L'estudi ha fet un seguiment d'embarassades de tot l'estat, i els seus respectius fills i filles, des del naixement fins als cinc anys. Han analitzat la dieta de les mares i han avaluat, amb psicòlegs, les capacitats cognitives dels fills a través de l'escala McCarthy, un referent internacional. Productes com la carn processada, les patates xips o les pizzes són nocius per a la salut  El cap del grup NEUROEPIA de l'Institut Pere Virgili, Jordi Júlvez, explica que hi ha una relació entre el consum d'ultraprocessats i una puntuació més baixa en l'apartat d'habilitats verbals: "Els nanos de les mares que estaven en un nivell més elevat d'ultraprocessats tenien tres punts més baix el seu coeficient intel·lectual verbal."  "Això ho hem d'analitzar a escala poblacional. Si tots els nens estiguessin en aquesta situació, faríem baixar el nivell global del coeficient intel·lectual verbal. Els nanos amb un problema d'aprenentatge arribaria a créixer un cinquanta per cent i trobaríem més casos relacionats amb dislèxies o problemes lingüístics."  Mares amb pocs estudis i de classe social baixa L'estudi s'ha fet amb dades recopilades a través del projecte INMA, Infància i Medi Ambient, també demostra que les embarassades amb una ingesta més alta d'ultraprocessats tenen un perfil molt concret: dona amb estudis primaris, de classes social baixa i poca capacitat adquisitiva. Júlvez diu que això demostra que la salut pública té una assignatura pendent: "Les mares que puntuaven més alt formen part d'una població més vulnerable. Això també ha de servir per enviar un missatge a Salut Pública perquè informi totes les capes socials de la importància de seguir una dieta sana." La nutricionista i professional en salut pública, d'ISGlobal, Júlia Puig, també destaca la importància d'aquestes conclusions: "Tenir en compte aquests aspectes ens ofereix una visió més global d'aquesta realitat." Les embarassades que més ultraprocessats consumeixen son de classe social baixa (Reuters) És la primera vegada que es fa un estudi que vincula el consum d'ultraprocessats durant l'embaràs amb el neurodesenvolupament dels nadons. Júlvez diu que seria interessant que la investigació es completi amb les conclusions que es puguin extreure en països on es consumeix molt més menjar ultraprocessat que aquí, com els Estats Units.