Els senglars han llaurat bona part del camp de lavanda de l'Horta de Lleida i ara s'haurà d'arrencar (Cedida per Núria M.Torrebella)
Catalunya al dia

Els senglars deixen l'Horta de Lleida sense lavanda

Els danys ocasionats per la plaga obliguen a arrencar més de 22.000 plantes i a cancel·lar les activitats turístiques relacionades amb la floració

Actualitzat

Gairebé cap cultiu s'escapa de les plagues de fauna salvatge. Ja sigui per la sequera o per la falta de predadors naturals, conills, senglars, cérvols i cabirols s'acosten cada cop més als camps a buscar-hi aigua i menjar per sobreviure. 

Una de les últimes perjudicades és una finca de tres hectàrees de lavanda de l'Horta de Lleida. Un cultiu que una família va decidir impulsar-hi fa poc menys d'una dècada com a alternativa al cereal i a la fruita, i que ara ha quedat literalment trinxat per l'acció dels senglars.

Un dels productors de l'Horta de Lleida que es poden visitar és Aromes de Can Rosselló, que destaca per la floració de lavanda al juny (Turisme de Lleida)

Durant el mes de febrer aquests animals han descalçat centenars de lavandes i han destruït les instal·lacions de regadiu que l'empresa Aromes de Can Rosselló té a la partida Sot de Fontanet, molt a prop del nucli urbà de Lleida.

Els danys són tan quantiosos que, després de fer números, han vist que els surt més a compte començar de zero que no pas reparar-ho. La despesa de reposar tot el que han malmès els senglars s'enfila als 25.000 euros.

Segons la gerent d'Aromes de Can Rosselló, Mònica Rosselló, també cal tenir en compte que patiran més pèrdues. I és que no tornaran a obtenir producció fins d'aquí a tres anys perquè el terreny necessitarà un llarg període de repòs.

"No ens ha quedat més remei que arrencar-ho tot i tornar a iniciar el projecte. Un cop ho hem quantificat, hem vist que ens és molt més fàcil començar de zero."

L'empresa produeix flor seca i oli essencial ecològic de lavanda amb usos cosmètics, aromàtics, de decoració i gastronòmics. En concret, cada campanya obtenen uns 180 litres d'oli essencial o aroma natural, destil·lat de manera natural a través de la tècnica de vapor.

L'acció dels senglars ha estat devastadora per a l'empresa Aromes de Rosselló, que haurà d'arrencar 22.000 lavandes (Cedida per Núria M. Torrebella)

De moment, podran cobrir la demanda de productes elaborats gràcies a la bona collita del 2022, però el que no podran mantenir són les activitats i visites turístiques que solien organitzar al juny, durant el punt àlgid de la floració.

La planta és resistent a la calor, a la neu, a les gelades i a les pluges
La planta és resistent a la calor, a la neu, a les gelades i a les pluges, però no ha suportat l'acció dels porcs senglars (cedida per Núria M. Torrebella)

Aquesta és una experiència molt singular en una finca convertida en un mar lila i amb unes vistes privilegiades del turó de la Seu Vella, que havia atret més de 4.000 visitants en les cinc edicions fetes fins ara. 

Caceres controlades i esterilitzar femelles

Les organitzacions agràries fa temps que demanen mesures per reduir la sobrepoblació de senglars en una zona on la caça lliure està prohibida per seguretat, com detalla el president d'Asaja a Lleida, Pere Roqué

"Cal poder fer caces controlades en zones de reserva com és el cas de l'Horta de Lleida, evidentment amb totes les mesures de seguretat. I, després, una campanya d'esterilització de les femelles de senglars per controlar la sobrepoblació."

Els senglars fan malbé els camps de cereals i es mengen les arrels dels fruiters joves.  Asaja denuncia que als camps de fruiters afectats pels animals, els arbres tarden el doble d'anys per començar a produir.

Els senglars fan forats de fins a 30 centímetres per menjar-se les arrels de les pomeres com les d'aquest camp de l'Horta de Lleida (ACN/Anna Berga)

Amb tot, els senglars no són els únics que porten de corcoll els agricultors de l'Horta de Lleida i, per extensió, de la resta del país. I és que els cabirols i, sobretot, els conills, també ocasionen greus destrosses als camps.

 
ARXIVAT A:
Medi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut