
Els petits pobles a disposició dels refugiats: tothom hi guanya
Els refugiats podran tenir casa i feina després que la Generalitat i l'Associació de Micropobles hagin arribat a un acord per acollir-los
Què passa amb les persones que tenen l'estatut de refugiades quan arriben a Catalunya? Com ho fan per tenir el ple dret com a ciutadanes? La Generalitat i l'Associació de Micropobles de Catalunya engeguen una iniciativa conjunta d'aquí pocs dies. Els municipis de menys de 500 habitants que necessitin cobrir algun lloc de feina es poden inscriure a la demanda de la Generalitat a partir de l'octubre i es resoldrà al desembre.
Segons Mireia Mata, secretària d'Igualtats de la Conselleria d'Igualtats i Feminisme, detalla el perquè de la iniciativa:
"Els convenis internacionals que emparen les persones refugiades obliguen a donar-los-hi unes condicions dignes de vida. I pel govern de la Generalitat una de les millors garanties de dignitat a la vida és guanyar diners amb la feina."
Pel responsable de la sectorial d'acció social de l'Associació de Micropobles i alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavier Camps, és un projecte també per evitar el despoblament:
"La idea és sobretot atendre les famílies que han de marxar, per exemple, de l'Afganistan i també per repoblar, per tenir les escoles plenes..."
Mireia Mata especifica que els refugiats que vinguin als micropobles tindran persones mentores per ajudar-los amb les gestions i també posa alguns exemples descriptius de situacions concretes amb què es poden trobar:
"Una persona que a Kabul, per exemple, treballava com a informàtica o s'ocupava dels jardins d'un ajuntament, que aquí pugui fer el mateix en aquest context de petits pobles que necessiten alhora aquesta mà d'obra i no sempre la tenen."

Terminis i finançament
A l'octubre s'obrirà el termini perquè els micropobles que puguin necessitar cobrir algun lloc de feina s'inscriguin a la demanda, que es resoldrà al desembre. Segons el govern, el projecte compta -per ara- amb una inversió d'aproximadament un milió d'euros al Servei d'Ocupació i preveu oferir un mínim de 20 llocs de feina i un màxim de 40. La Generalitat remarca que ara mateix, a Catalunya, hi ha 208 persones de l'Afganistan que estan tramitant l'estatut de persona refugiada. Els que l'obtinguin s'hi podran adherir, però també és un projecte per a persones d'altres nacionalitats.
