Els Mossos, desbordats per la quantitat ingent de marihuana confiscada
Agents dels Mossos desmantellant una plantació de marihuana a Castelldans (Garrigues)
Catalunya al dia

Els Mossos, desbordats per la marihuana confiscada

Cada vegada es troben més plantacions en zones boscoses i camps d'oliveres, on la droga és més difícil de detectar des de l'aire

Els magatzems dels Mossos estan col·lapsats de marihuana. Els decomisos a Catalunya s'han disparat en els darrers anys i això ha arribat a desbordar els Mossos d'Esquadra, que per guardar la gran quantitat de plantes intervingudes han hagut d'ampliar els magatzems que tenen en diferents punts del país. És per això que demanen als jutjats que els permetin destruir la droga a la mateixa plantació on la troben, com s'ha fet en les últimes operacions del Segrià i les Garrigues.

Només l'última setmana, els Mossos han comissat més de 6.000 plantes en 8 intervencions a Ponent, amb un balanç provisional de tres detinguts. La policia constata un increment exponencial de plantacions controlades per grups criminals, tant a les comarques de Lleida com a la resta del país.

De lladres a cultivadors de marihuana

Són bandes organitzades procedents de països de l'Est que sovint han canviat d'activitat delictiva. Abans es dedicaven al robatori de domicilis, però ara han trobat en el tràfic de marihuana una activitat més lucrativa i menys perillosa.

A l'estat espanyol, la marihuana es pot arribar a vendre a 2.000 euros el quilo, mentre que si s'exporta a Europa el benefici es pot doblar, ja que s'arriba a vendre per entre 3.500 i 4.000 euros el quilo. A més, els delinqüents aquí s'enfronten a penes més baixes per cultivar marihuana que en altres països i per altres delictes.

Pla mitjà on es pot veure el sotscap d'investigació dels Mossos a l'ABP del Segrià-Pla d'Urgell-Garrigues, David Mora, mostrant plantes de marihuana assecant-se a la comissaria, per posteriorment anal
El subcap d'investigació dels Mossos al Segrià-Pla d'Urgell-Garrigues, mostrant plantes de marihuana a la comissaria (ACN / Oriol Bosch)

Tot plegat es tradueix en un volum enorme de droga confiscada. El més habitual és que els agents s'hagin d'endur les plantes per guardar-les fins que l'autoritat judicial en permeti la destrucció. Això suposa un gran repte logístic per a la policia, com ha explicat a Catalunya Ràdio el cap d'investigació dels Mossos al Segrià, el Pla d'Urgell i les Garrigues, Jordi Fadurdo.

 

"És un problema greu perquè aquesta droga s'ha de guardar i és un material vegetal que es podreix. L'hem de mantenir en llocs especials de la millor manera possible i el volum és tan elevat que s'està treballant per ampliar els magatzems que tenim en diferents punts reservats i estratègics del país"

 

Per reduir la droga acumulada, els Mossos darrerament també estan optant per demanar als jutges els autoritzin destruir-la in situ –després de guardar-ne una mostra per a la investigació. La decisió depèn de cada magistrat que, si ho permet, les plantes es destrueixen amb maquinària que les trinxa al mateix lloc on han estat trobades.

Menys marihuana entre el panís, més en boscos i cultius com oliveres

D'altra banda, els delinqüents també s'estan adaptant per dificultar que els localitzin les plantacions. Jordi Fadurdo ha explicat que si abans plantaven la marihuana entre camps de blat de moro ara ho fan en zones boscoses i camps d'oliveres perquè és més complicat detectar-les des de l'aire amb helicòpter.

"Ara als camps de panissos no se'n detecten tantes perquè saben que es descobreixen més fàcilment en els vols dels helicòpters i busquen més zones de bosc o finques on la marihuana queda amagada sota les oliveres i costa més veure-la des de l'aire"

És el cas de les intervencions que s'han fet aquesta setmana a Castelldans i Bovera, a les Garrigues. A més, l'extensió dels sistemes de regadiu en aquestes comarques facilita que tinguin punts d'aigua a prop. Per exemple, en el cas de Castelldans captaven aigua del canal Segarra-Garrigues.

Els Mossos, desbordats per la quantitat ingent de marihuana confiscada
Trampa en una plantació de marihuana d'Alcoletge (Mossos d'Esquadra)

Alerta amb les trampes

A més, ara els Mossos han d'estar més alerta que mai quan descobreixen una plantació perquè poden ser víctimes de les trampes que posen les bandes per intentar evitar que els robin la marihuana. Va ser el cas, la setmana passada, d'un sergent que va rebre l'impacte de 27 perdigons quan es va disparar un parany amb cartutxos en una plantació d'Alcoletge, al Segrià.

 
Anar al contingut