Els panettones guanyadors el 2021
Els panettones guanyadors el 2021
Catalunya al dia

Els millors panettones de l'any es fan a Torredembarra i Sant Cugat

El concurs del Gremi de Pastisseria de Barcelona ha hagut d'escollir entre una seixantena de creacions de tot l'estat espanyol

Actualitzat

Un any més, els millors panettones de l'Estat es fan en pastisseries catalanes. Enguany, en la sisena edició del tradicional concurs que organitza l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, s'ha desdoblat el guardó en dues categories: el millor panettone artesà clàssic de fruites i el millor panettone artesà de xocolata, pel gran consum d'aquest tipus a Catalunya.

En total hi competien 69 panettones de tot l'Estat (33 de clàssics i 36 de xocolata).

Yann Duytsche, de la pastisseria Dolç de Sant Cugat del Vallès, ha guanyat en la categoria de panettone artesà clàssic de fruites. És la segona vegada que guanya el concurs; ja ho va fer l'any 2016, en la primera edició.

Yann Duytsche, de la pastisseria Dolç de Sant Cugat
Yann Duytsche, de la pastisseria Dolç de Sant Cugat. (Catalunya Ràdio/Marta Bellés)

El jurat valora l'aparença, la forma, el fornejat i l'aspecte del glacejat, l'estructura de la molla, l'olor i el gust dels panettones. Yann Duytsche deixa clar que el secret dels seus panettones són els ingredients, el respecte per la recepta clàssica original i el temps de repòs.

"Hi ha dies que no sabem per què el panettone necessita 12 o 15 hores de fermentació. Com que és una massa mare natural cada dia cal vigilar i veure com actua 'la mare' del panettone. Després també hi ha els ingredients, amb una farina molt específica i amb molta elasticitat, que aguanta aquestes hores de fermentació."

El millor panettone de xocolata ha estat per a una creació de la pastisseria Cal Jan, de Torredembarra. El panettone de Cal Jan el fan Rafael i Adrià Aguilera en un obrador on cada dia elaboren els panettones amb molts productes que porten d'Itàlia i amb d'altres de locals.

Un moment de l'entrevista amb Rafael i Adrià Aguilera, de la pastisseria Cal Jan
Un moment de l'entrevista amb Rafael i Adrià Aguilera, de la pastisseria Cal Jan (Catalunya Ràdio/Manel Sastre)

És el segon any seguit que una pastisseria del Camp de Tarragona s'emporta aquesta distinció, l'any passat va ser per a Xocosave, de Riudoms.

El pastisser de Cal Jan, Rafael Aguilera, diu que el seu secret també està en el temps que es dedica a vigilar la massa mare i a ser molt curosos a l'hora de respectar la recepta original italiana i a tenir en compte algunes coses importants en el cas del de xocolata.

"Nosaltres hem compartit la nostra recepta amb molts companys del sector. Un panettone de xocolata tendeix a assecar-se més perquè no té la humitat de la fruita i té menys sucres. Nosaltres vam optar per posar la xocolata del farcit amb una mica de llet, perquè es posa menys dur, i fem una massa amb cacau i hi afegim una mica de l'espècie fava tonca, que li dona aromes de vainilla, canyella i reforça el gust del cacau."

Detall del panettone de xocolata de Cal Jan
Detall del panettone de xocolata de Cal Jan (Catalunya Ràdio/Manel Sastre)

La història del pa d'en Toni

El panettone és un dolç originari de la capital de la Llombardia, Milà. El nom ve de l'expressió "el pa d'en Toni", en homenatge a un jove servent d'un duc milanès que els preparava a mitjans del segle XV.

A Catalunya la seva expansió ha crescut els últims deu anys, tot i que ja se'n menjava abans. La recepta clàssica del panettone és un brioix farcit amb panses i fruites confitades, tradicionalment llimona, poncem i taronja, però també se'n fan de diferents fruites i últimament de xocolata.

Ara els pastissers catalans guardonats podran competir en el concurs mundial de panettones del 2022 per posar a prova les seves creacions amb les dels millors pastissers artesans guardonats a la resta del món.
 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut