Catalunya al dia

El Texas de Gràcia renaixerà a la tardor: com serà el nou espai?

El nou projecte cultural tindrà dues sales de cinema en català i una de teatre per impulsar les companyies i els creadors catalans

"Que tornin les cues al Texas." Aquest és l'objectiu del nou Espai Texas de Barcelona, al cor de Gràcia, que està previst que obri a la tardor després de tres anys tancat. El nou espai vol combinar la històrica activitat de cinema independent amb la teatral. És per això que dues de les quatre sales de cinema es reconvertiran en una sala de teatre amb 200 butaques.


Cinema 100% en català i amb preus populars

L'objectiu és seguir amb el llegat de l'etapa del director de cinema Ventura Pons i recuperar l'esperit històric dels Texas com a única sala de cinema que projecta pel·lícules en català, o en versió original i subtitulades en català, i amb preus populars.

Es faran sessions matinals i de tarda, amb pel·lícules 100% en català (Espai Texas)

Seran pel·lícules d'estrena, reestrena, clàssics i també pel·lícules enfocades al públic jove i infantil, segons explica Isona Passola, directora de cinema i impulsora del projecte:

"Les dues sales de baix, amb una capacitat de 240 persones, les distribuïrem. Farem blockbusters per a joves i tindrem crispetes. I també farem la programació que tenia èxit al Texas, prèmium, de qualitat europeu amb preus més baixos que al mercat. Esperem tornar a tenir les cues que donen la volta a l'illa de cases."

Segons Passola, és el moment de recuperar el públic que s'ha perdut en els últims anys:

"Obrim un espai per a Gràcia, però també per a Barcelona i per a Catalunya. Si això funciona, farem una xarxa com ha fet l'Acadèmia de Cinema amb el Cicle Gaudí, d'expandir les pel·lícules que es veuen aquí pel territori. Al darrere hi ha voluntat de recuperar un públic de proximitat i és hora dels públics."

També es faran sessions matinals, per a instituts i escoles.


Neix un nou teatre a la ciutat

L'Espai Texas vol obrir-se també al teatre gràcies a un nou espai escènic. Dues de les antigues sales de cinema es reconvertiran en una sala de teatre, amb grades a banda i banda i l'escenari al mig.

L'arquitecte Francesc Guàrdia farà les obres de rehabilitació del nou espai (Espai Texas)

Tindrà capacitat per a 200 butaques i es vol apostar per la creació i la dramatúrgia catalana contemporània. Serà també un espai trampolí per a aquelles produccions que comencen en sales petites i després no troben on anar.

Sergio Matamala, director de la Sala Flyhard i impulsor també del projecte:

"És important que aquest teatre sigui de ciutat on nosaltres, amb la nostra estructura i la nostra experiència, acompanyem les companyies i els creadors a créixer d'una manera més orgànica."

Els impulsors expliquen que volen donar suport a l'autoria més novell i posar en valor la qualitat artística del país, sense renunciar a la comercialitat. 


"Menys Tinder i més Texas"

La gran obsessió dels impulsors és que tornin les cues als Texas i que siguin també un punt de trobada. Volen que els joves surtin de casa, vegin cinema a la pantalla gran i socialitzin en un espai polivalent, amb bar inclòs:

"Crear un espai de prestigi per al català en aquests moments és més imporant que mai. Un espai per als joves per recuperar les ganes de relacionar-se en català i de veure audiovisual en català. Aquesta és una obligació que les institucions del país i tots plegats tenim. El nostre lema és 'menys Tinder i més Texas'".

Les obres de rehabilitació començaran per Setmana Santa, amb un cost d'uns 450.000 euros. També calculen que es gastaran uns 100.000 euros, lligats a la contractació de personal, assegurances i llicències.

Hi ha una part que està subvencionada pel consorci del Pla de rehabilitació i equipament de teatres de Barcelona, mentre que també hi ha hagut una aportació directa de l'Ajuntament de Barcelona.

Els cinemes, ubicats al carrer Bailèn de Barcelona, fa 3 anys que estan tancats (Espai Texas)

A més a més, els impulsors han engegat una campanya de micromecenatge a través d'Espaitexas.cat amb l'objectiu d'aconseguir "almenys" 40.000 euros. Aquells que hi col·laborin, tindran una sèrie de recompenses en funció de les seves aportacions, segons ha explicat Sem Pons, gestor cultural i membre de l'equip:

"Si el veïnat aporta una quantitat de manera desinteressada tindrà un agraïment. Les recompenses van des d'invitacions de teatre i cinema fins a posar un nom en una butaca, o coses més grans per a empreses i entitats que vulguin intercanvis de publictat."

Aquest dissabte, 18 de març, a dos quarts d'una del migdia, es farà una gran festa popular a tocar del nou Espai Texas, al passeig de Sant Joan, per presentar el projecte a la ciutadania amb un concert en directe The Feliuettes.

 

ARXIVAT A:
CinemaTeatre
Anar al contingut