Col·lectius LGTBIQ+ denuncien que la vacuna contra la verola del mico no està disponible al món rural
Col·lectius LGTBIQ+ denuncien que la vacuna contra la verola del mico no està disponible al món rural (Unsplash)
Catalunya al dia

El Pirineu, sense vacuna contra la verola del mico

Col·lectius LGTBI denuncien que la campanya de vacunació discrimina el món rural

Actualitzat

Els homes del Pirineu que compleixin els requisits per vacunar-se contra la verola del mico no poden fer-ho al seu territori. Els tocarà agafar el cotxe o desplaçar-se en transport públic per trobar un punt de vacunació.

Si van al centre de referència que els correspon, l'Hospital de Santa Maria de Lleida, hauran de recórrer 150 quilòmetres, o 200 quilòmetres si escullen fer-ho al centre habilitat a Fira de Barcelona.

Quim Portet, portaveu del col·lectiu Voliaina del Pallars Sobirà, denuncia la discriminació que pateix la població del món rural:

"A les nostres comarques, l'accés a la vacunació o el seguiment de la gent infectada senzillament no existeix. És un servei que no tenim."

A les comarques del Pirineu no hi ha cap centre acreditat de VIH, que són els que dispensen la vacuna contra la verola del mico
A les comarques del Pirineu no hi ha cap centre acreditat de VIH, que són els que dispensen la vacuna contra la verola del mico

Les entitats LGTBI saben que al Pirineu hi ha pocs casos, però defensen que també mereixen la mateixa atenció sanitària que a les grans ciutats:

"És cert que hi ha hagut un gran sexili de persones LGTBI que han marxat del món rural cap a les ciutats. Aquí som quatre gats, però també hi som!"

Les autoritats sanitàries recomanen que es vacunin els homes que mantenen sexe amb homes i que duen a terme pràctiques d'alt risc
Les autoritats sanitàries recomanen que es vacunin els homes que mantenen sexe amb homes i que duen a terme pràctiques d'alt risc (Reuters)

Una mancança més dels serveis sanitaris al Pirineu

Per als col·lectius LGTBI del Pirineu, la impossibilitat de vacunar-se contra la verola del mico és una evidència més de la discriminació que pateix el món rural --i més concretament el Pirineu-- en matèria d'atenció sanitària. Portet ho equiparen a la situació que s'ha viscut els últims anys amb l'avortament en aquest territori:

"Al Pirineu mai s'ha prestat una atenció a la salut sexual i reproductiva com el que s'ofereix a les ciutats. Aquí, demanar un cribratge per infecció de transmissió sexual és una odissea."

 

La vacunació als CAP, una possible solució

Portet considera que la inoculació de la vacuna és un acte senzill. Per això reclama que les dosis es facin arribar als CAP del territori, on els equips d'infermeria les podrien injectar sense cap problema.

Segons Portet, això no tindria cap sobrecost per a la sanitat pública i estalviaria maldecaps als usuaris:

"Posar una vacuna és fàcil, es podria dispensar almenys a un CAP per comarca. És una solució assumible, no veiem que sigui tan difícil."

Des del territori defensen que l'aplicació de la vacuna es podria efectuar als CAP o hospitals comarcals de proximitat
Des del territori defensen que l'aplicació de la vacuna es podria efectuar als CAP o hospitals comarcals de proximitat (ACN / Laura Fígols)

El Departament de Salut al·lega que no hi ha prou demanda

Mentre els col·lectius LGTBI demanen un canvi en la distribució territorial de la vacunació contra la verola del mico, el Departament de Salut respon que a les comarques del Pirineu no hi ha demanda per a aquest tipus de vacuna. No preveuen, doncs, canviar la política actual, que centralitza les vacunes a les unitats de VIH acreditades. I al Pirineu no n'hi ha cap.

Ara per ara, la vacuna només es dispensa en centres sanitaris acreditats i al punt de vacunació de Fira de Barcelona
Ara per ara, la vacuna només es dispensa en centres sanitaris acreditats i al punt de vacunació de Fira de Barcelona (Reuters)

Manifest conjunt dels col·lectius LGTBI

La denúncia s'ha fet pública a través d'un manifest que firmen diversos col·lectius que defensen la diversitat sexual, com la Cugula, del Solsonès, o Voliaina, del Pallars Sobirà.

Sota el títol "Fora de Barcelona també follem", alerten que al món rural no hi ha els serveis necessaris per atendre les infeccions i malalties de transmissió sexual:

"És com si les autoritats sanitàries consideressin que fora de les ciutats no hi ha mariques ni homes bisexuals."

Lamenten que les persones que viuen amb VIH al Pirineu i la Catalunya Central pateixen un cúmul de desigualtats des de fa molts anys.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut