Catalunya al dia

El debut de Dalí a Barcelona: el prestigi de les Galeries Dalmau

Fa cent anys que Salvador Dalí va exposar per primera vegada algunes obres a Barcelona, quan tenia poc més de 17 anys

Actualitzat

Salvador Dalí hauria complert 118 anys aquest 11 de maig. I el 1922, amb poc més de 17 anys, irrompia ja en l'univers de les galeries d'art de Barcelona, on mostrava per primera vegada alguna de les seves obres a les prestigioses Galeries Dalmau, que es definien per una aposta per descobrir i impulsar artistes d'avantguarda. Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, destaca que el pintor empordanès ja començava a despuntar.

"Va ser una presència interessant. Era una exposició organitzada per l'Associació Catalana d'Estudiats a les galeries Dalmau. Dalí hi exposava vuit obres, dues de les quals tenim al Museu, "La venus qui somriu" i "Berenar sur l'herbe",  i alguna més, però, per exemple, només hi havia el títol "Cadaqués",  però cap més referència i és difícil de seguir el traç."

Catàleg de l'exposició col.lectiva de 1922 (Aj.Girona. Arxiu i Bibl.Santos Torroella. Re.406)

La premsa de l'època ja es va fer ressò de la projecció del pintor i de la seva incipient combinació de tradició i modernitat. I és que, segons Montse Aguer, Dalí estava molt al dia del que es feia a Europa per les revistes que li enviava el seu oncle, que estava en una llibreria de Barcelona, com "L'Esprit Nouveau" o" Valori Plastici". La seva precocitat no passava desapercebuda ja des dels seus primers passos a l'hora d'exposar a Barcelona:

"Destacava la joventut d' un jove figuerenc de 17 anys que estava dotat per a la pintura i li auguraven un bon futur. Parlaven que domina, de com pintava les cales de Cadaqués... Alguna premsa com La Tribuna de Barcelona lloava una obra seva que havia sabut plasmar l'hora crepuscular."

Un debut a Barcelona en una exposició col·lectiva amb altres joves artistes com Heribert Casany, Joan Busquets, Josep Amat..., on Salvador Dalí ja mostrava molts components que van forjar després la seva reconeguda i particular identitat artística, tal com destaca Montse Aguer:

"Sobretot es posava de relleu  la plasmació que feia Dalí del paisatge, la poetització de la seva obra, la joventut, la composició i la "gosadia meravellosa", aquest sentit de Dalí d'anar una mica avançat." 

Detall de "La venus que somriu" de 1921 (Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, 2022)

Van ser uns inicis marcats pel paper determinant de Josep Dalmau. La complicitat amb artistes d'avantguarda que el galerista impulsava, com Dalí, han quedat documentats en el fons de la galeria que va comprar el crític d'art Rafael i Maria Santos Torroella i que ara es poden consultar a  l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Girona.

Carta Dalí a Josep Dalmau de 1926  (Aj. Girona. Arxiu i Bibl. Santos Torroella. Re.104)

Joan Boada, director de l'arxiu municipal de Girona, destaca la feina de Josep Dalmau  

"En aquest fons hi ha com a mínim tres cartes de Dalí a Josep Dalmau, que no oblidem que era marxant, pintor i restaurador i que crea les Galeries Dalmau l'any 1906 i estan obertes fins al 1930 en un intent d'importar i exportar el talent de les avantugardes europees en aquell moment. Queda constància d'aquella correspondència i queda constància del catàleg del 1925 quan es fa l'exposició monogràfica de Salvador Dalí. 

Catàleg de l'exposició de Dalí a les Galeries Dalmau, l'any 1925 (Aj. Girona. Arxiu i Bibl.Santos Torroella.Re.464)

La visió pictòrica oberta i avançada de Josep Dalmau va impulsar les avantguardes a través d'una galeria on van exposar també artistes com Duchamp, Picabia, Picasso o Juan Gris. 
 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut