Dotze dies tancat a casa per la verola del mico
En Daniel López, de 32 anys, ha passat dotze dies aïllat, afectat per la verola del mico (Catalunya Ràdio / Roger Segura)
Catalunya al dia

Dotze dies tancat a casa per la verola del mico

La majoria de les 1.400 persones infectades a Catalunya passen la malaltia amb símptomes lleus, com el jove lleidatà Daniel López, que ha explicat la seva experiència a Catalunya Ràdio

Tot i que a Espanya s'han registrat dues morts a causa de la verola del mico, la majoria de les persones infectades passen la malaltia de manera lleu. Des que al maig en van aparèixer els primers casos, s'han confirmat 1.400 contagiats a Catalunya.

En Daniel López va tenir febre i cansament, i li va acabar sortint una erupció per tot el cos (foto cedida per Daniel López)

Un dels que han passat la malaltia és en Daniel López, de 32 anys. En declaracions a Catalunya Ràdio, aquest jove lleidatà explica que va començar a notar símptomes el 10 de juliol, però que no s'imaginava que pogués estar contagiat de verola.

"Els primers símptomes van començar un diumenge, i el dilluns i dimarts em sentia molt cansat. Em va sortir una erupció i vaig creure que era al·lèrgia, però quan el dimecres a la nit em va pujar la febre a 38,5  em vaig començar a preocupar perquè no sabia què em passava."

En Daniel va arribar a pensar que s'havia contagiat de covid-19, però tots els testos que es va fer a casa li sortien negatius. Per això finalment va decidir acudir a Urgències. A l'Hospital Arnau de Vilanova, de Lleida, a obtenir un diagnòstic clar.

"Quan em van mirar l'erupció a la pell van veure clar que era verola del mico. Em van prendre unes mostres i em van fer una PCR, que va donar positiu."

Amb aquest resultat, el Servei d'Epidemiologia s'hi va posar en contacte i va fer-li un qüestionari. A més, li van dir que s'havia d'aïllar durant 21 dies a la seva habitació i que no podia sortir de casa tret que empitjorés i hagués d'anar a un centre sanitari.

Després de cinc dies, els abcessos es van anar assecant (foto cedida per Daniel López)

Un aïllament més curt del previst

La lectura, les xarxes socials i les sèries van ajudar el Daniel a passar el confinament de la millor manera possible, amb l'ajuda de la seva família. Mentre s'estava tancat a casa, la malaltia anava evolucionant.

"Al principi tenia molt cansament, molta febre i molta son. Al cinquè dia em van començar a sortir granets per tot el cos, però quan van començar a assecar-se i a caure'm les crostes, va anar tot bé.

El que portava pitjor era estar aïllat trobant-me bé, era un martiri."

El 28 de juliol, en Daniel va acudir novament al metge i va rebre l'alta després de passar dotze dies d'aïllament. De fet, aquesta ràpida millora dels símptomes per sota de les tres setmanes és un fenomen que ja s'està començant a veure.

En Daniel explica que va demanar al metge internista que li receptés un antibiòtic, però aquest li va dir que no feia falta perquè no hi ha cap tractament concret i simplement s'ha de passar la malaltia

Tubs d'assaig amb cultius positius del virus de la verola del mico
Tubs d'assaig amb cultius positius del virus de la verola del mico (Reuters/Dado Ruvic)

Contagi d'origen desconegut

Una de les prioritats de les autoritats és poder tallar les cadenes de transmissió i prevenir nous contagis. Per això, en Daniel explica que des del Servei d'Epidemiologia van voler saber com havia contret la verola.

"Em van fer moltes preguntes relacionades amb la meva vida sexual. Vaig ser molt clar: els vaig explicar que havia estat de festa, a les celebracions de l'Orgull Gai de Barcelona, però que no sé d'on pot venir el contagi."

Segons les últimes dades disponibles, el 90% dels casos detectats a Barcelona corresponen a homes que tenen sexe amb altres homes, però la malaltia pot afectar tothom perquè es transmet per contacte estret.

La primera víctima mortal de la verola del mico es va registrar al País Valencià i, la segona, a Còrdova

Petites cicatrius

En Daniel ha passat la verola del mico amb símptomes lleus. Ara, el seu objectiu és que no li quedi cap cicatriu allà on hi havia hagut l'erupció.

"M'han quedat cicatrius. Allà on ha caigut la crosta m'hi ha quedat una petita marca, res impactant, però crec que m'acabarà marxant amb el temps. El metge ara sí que m'ha receptat una pomada perquè no hi quedi marca."

Segons els professionals sanitaris, la manera més efectiva d'acabar amb aquesta nova pandèmia és vacunar els col·lectius més exposats i vulnerables a la verola del mico. 

 
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut