Així ha quedat el pati de l'escola El Miracle per l'ensorrament d'un mur de contenció
Així ha quedat el pati de l'escola El Miracle per l'ensorrament d'un mur de contenció
Catalunya al dia

Després de la tempesta, arriben les queixes

Els veïns de Cala Romana, a Tarragona, volen la declaració de zona catastròfica per les destrosses que va causar l'aiguat de Santa Tecla

L'Albert Aragonès és un del centenar de veïns afectats per les inundacions de la tromba d'aigua de Santa Tecla a la urbanització de Cala Romana.

Mentre una excavadora retira runa dels murs que s'ha endut l'aigua al voltant de casa seva, explica que ja feia anys que s'advertia l'Ajuntament i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que la riera acabaria provocant una desgràcia.

"És una riera que no s'ha mantingut com calia. Ens hem queixat diverses vegades a l'Ajuntament i a altres entitats i era clar: quan plogui molt -els dèiem- la riera es taponarà i es desviarà per aquest punt.

I efectivament és el que ha passat. Ara hem fet el recorregut amb la gent de l'ACA i tenen molt clar que hi ha hagut falta de manteniment."

Una de les cases afectades pel desbordament de la riera a Cala Romana
Una de les cases afectades pel desbordament de la riera a Cala Romana (Manel Sastre/Catalunya Ràdio)

Resseguint la mínima canalització de la riera, que ha quedat molt malmesa per la gran quantitat d'aigua que s'hi va acumular, veiem les instal·lacions del Club Tennis Tarragona molt malmeses, i amb molt fang acumulat.

La pitjor part se l'ha endut l'espai del Tennis Park, on segons explicava el seu president, Lluís Salas, no es podrà aprofitar gran cosa

"Les afectacions al club de tenis han estat molt greus, sobretot a la zona del Tennis Park, on tot ha quedat negat. No es podrà aprofitar res, ni les pistes de tenis ni les de pàdel ni el gimnàs. Tot ha quedat molt malmès i és la zona del club que tardarà més a recuperar-se."

Abans d'arribar a la platja trobem un cotxe encastat en un dels ulls del pont que permet salvar la canalització a tocar de la carretera N-340.

Un vehicle arrossegat per l'aigua a la riera de Cala Romana
Un vehicle arrossegat per l'aigua a la riera de Cala Romana (Manel Sastre/Catalunya Ràdio)

Més avall encara trobem un altre vehicle mig enterrat a la platja, que és l'atracció de turistes i banyistes, que s'hi fan fotos.

A la platja llarga va fer cap un dels vehicles arrossegats per l'aiguat
A la platja Llarga va fer cap un dels vehicles arrossegats per l'aiguat (Manel Sastre/Catalunya Ràdio)

La presidenta de l'Associació de Veïns de Cala Romana, Belen Marrón, vol demanar la declaració de zona catastròfica, però també reclama solucions estructurals a les administracions.

"El que volem és reclamar a les administracions locals i a l'ACA --perquè les rieres depenen d'ells--, després de veure com el club de tenis i el de vela han quedat afectats per l'aiguat, que es netegin les rieres.

Necessitem que es faci una infraestructura adequada a les necessitats actuals pel canvi climàtic, perquè això tornarà a passar, desgraciadament."

Els veïns i l'Ajuntament de Tarragona continuen avaluant i reparant les destrosses provocades per la tromba d'aigua i els pèrits de les assegurances anaven casa per casa per certificar els danys.

En altres punts de la ciutat, com la zona de l'Arrabassada i el Serrallo, ja pràcticament no hi havia rastre dels aiguats. S'han retirat cotxes i netejat baixos. Només queda per reparar l'asfalt en un carrer a l'accés de la platja de l'Arrabassada.

El mur de contenció va cedir i va afectar part d'un carrer a tocar de l'escola El Miracle
El mur de contenció va cedir i va afectar part d'un carrer a tocar de l'escola El Miracle (ACN)

L'escola El Miracle, on va caure un mur de contenció en un pati, avui s'hi ha pogut fer classe amb normalitat adaptant els patis a la resta d'espais exteriors que no han quedat afectats. Els tècnics municipals començaven avui a retirar les restes del mur i a analitzar els sistemes per reparar-lo.

Els efectes de la tempesta també es van notar en habitatges i equipaments públics de Salou, el Catllar o Altafulla.

 

Anar al contingut