La monitora Touria Essalemy, al centre, amb els nois a qui ensenya a practicar boxa sense contacte a l'espai de La Cristalería
Catalunya al Dia

Boxa inclusiva per no deixar ningú fora de combat

L'associació esportiva La Cristalería de Lleida fomenta que joves en risc d'exclusió social puguin practicar esport

Actualitzat

Garantir la pràctica esportiva a infants i joves en risc d'exclusió, a això es dedica La Cristalería, una associació sense ànim de lucre de Lleida. Ofereix classes a tothom qui en vulgui, siguin quines siguin les seves possibilitats econòmiques i aptituds físiques, en un local del barri de Pardinyes. 

La boxa educativa permet treballar la resistència física, trobar noves motivacions i desenvolupar el sentiment de pertinença a un grup (Catalunya Ràdio / Roger Segura )

D'aquesta manera, els socis que paguen la quota anual de 75 euros permeten mantenir un sistema de beques per a qui no s'ho pot permetre, com explica el coordinador esportiu del centre, Pablo Blanco:

"Oferim uns preus molt populars i també tenim un sistema propi de beques. Així, quan rebem un jove derivat de Serveis Socials o d'alguna entitat del Tercer Sector, valorem si assumim una part de la quota mensual perquè pugui venir a fer esport".


Per què la boxa?

Aquí la protagonista absoluta és la boxa, un esport que permet treballar la resistència física, trobar noves motivacions i desenvolupar el sentiment de pertinença a un grup.

Infants i joves en risc d'exclusió social tenen l'oportunitat de practicar boxa siguin quines siguin les seves possibilitats econòmiques (Catalunya Ràdio / Roger Segura )

La boxa que es practica aquí és educativa i sense contacte. Es treballa molt amb el sac i amb combinacions per parelles, però mai es fan combats d'un contra un.

Aquesta activitat canvia la vida dels infants i joves, que sovint portaven una vida molt sedentària i dedicaven el seu temps d'oci als jocs i el telèfon mòbil.

 

Descobrir el món dels sacs i els guants

En Yassin, d'onze anys, i en Mohamed, que en té dotze, són amics i ara també coincideixen a l'entrenament de boxa, un parell de dies per setmana. 

"Abans els divendres no feia res, però ara estic aquí aprenent boxa i amb els amics. Això és millor que jugar a una consola. La Cristalería és aprendre i és diversió."

La seva monitora, la Touria Essalemy, explica que va començar com a usuària, però que la boxa, tot i la creença que és una "cosa d'homes", la va captivar. A més, treballar aquí li ha permès regularitzar la seva situació.

Els entrenaments de La Cristalería no inclouen espàrring ni combats, sinó que es basen en la boxa sense contacte (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Com una gran família

"La Cristalería, més que boxa" és el lema d'aquest projecte amb caràcter integrador, que manté el nom de l'antic negoci que hi havia hagut en aquest local del barri.  

"Tot i ser un esport individual, l'activitat la fas en grup i aquí es genera un sentiment de pertinença a aquest grup."

I és que a La Cristalería no només s'hi va a fer esport. Es reivindica com un espai completament obert a tothom on el respecte als altres, la diversió i la descàrrega d'adrenalina estan plenament garantits.

L'espai esportiu La Cristalería rep el nom de l'antic negoci que hi havia en aquest local del barri de Pardinyes de Lleida (Catalunya Ràdio / Roger Segura )

L'entitat té un centenar d'usuaris i ara busca nou local per seguir creixent amb la mateixa filosofia de sempre: que ningú no es quedi fora de combat

 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut