Cartell penjat a les portes del cinema anunciant el tancament de l'Albèniz
Catalunya al dia

99 anys i dos mesos: tanquen, de cop, els cinemes Albèniz

Els únics multicinemes que hi havia al centre de la ciutat de Girona tanquen sense avisar ni els clients ni els treballadors

Actualitzat

Les sales de cinema més antigues del centre de Girona han tancat. I ho han fet de cop, sense avisar ni clients ni treballadors. Són els Cinemes Albéniz que l'any vinent haurien celebrat el seu centenari. Fa dies que hi havia rumors, però el tancament ha agafat tothom per sorpresa, i alguns clients lamenten que no s'hagi fet una gran festa de comiat com, creuen, hauria merescut una sala icònica com aquesta. De fet, ha estat tan inesperat que no ho sabia ni el mateix responsable de la programació, Josep Maria Pallàs:

"Evidentment, l'Albéniz, per trajectòria, per tradició, per història, no es mereixia un tancament com aquest, de funeral de tercera. Tancar un cine sense que la gent pugui gaudir un últim dia no és bo per a ningú, ni per la propietat, que ha quedat en fals, ni per al públic, ni per als treballadors a qui van avisar aquest dijous a la tarda perquè ja no hi anesssin".

Josep Maria Pallàs, ha fet la programació de les pel·lícules fins a l'últim dia (Catalunya Ràdio / Fèlix Martín)

Els propietaris no han explicat els motius del tancament, però Pallàs ho atribueix al baix rendiment econòmic de les sales provocat per un canvi d'hàbits dels usuaris, sobretot a conseqüència de la pandèmia.

Una simple nota penjada a la porta del multicinemes n'anunciava el tancament, malgrat que a la pàgina web encara hi apareixia la programació.

Dues noies, la Verònica i l'Elisabet, llegeixen el cartell on s'anuncia que els Albéniz han tancat (Catalunya Ràdio / Fèlix Martín)

Josep Maria Pallàs: tota la vida treballant al cinema

Josep Maria Pallàs es va jubilar el 24 de juny després de treballar tota la vida en el món de les sales de cinema de Girona. Als Albéniz hi va deixar la programació enllestida fins al 30 de juny. Però el mateix dia 30 les portes ja no han obert:

"Jo pensava que el cinema estava consolidat i no és així. Una part de culpa la té el públic que ha fet un canvi d'hàbits no anant a les sales, i una altra part la tenen les institucions gironines, començant per l'ajuntament, que, en plena pandèmia, i amb el cinema tancat, van continuar cobrant tots els impostos. No han estat a l'altura".

El programador dels Albéniz, Josep M.Pallàs, passa per davant de les sales, tancades definitivament (Catalunya Ràdio / Fèlix Martín)

L'últim responsable de la programació dels Albéniz també reconeix que després de la pandèmia molta gent no ha tornat al cinema:

"Sobretot la gent gran no ha tornat, perquè els sembla que estar en un lloc tancat encara és perillós. Pensava que s'aniria diluint però la recuperació ha estat molt lenta. Hi ha hagut una caiguda del 60% el 2020, i amb el descens d'espectadors i l'augment del preu de la llum era difícil de continuar, no només per l'Albéniz, sinó per a qualsevol sala de cinema".

I creu que amb el tancament dels Albéniz hi perd tothom:

"Ara s'adonaran del que era tenir un cinema al centre de la ciutat, al qual s'hi podria anar caminant. Suposo que el temps posarà en valor els Albéniz. El 15 d'abril de l'any vinent hauríem fet 100 anys. No hi hem arribat. Ens han faltat 10 mesos. Ens hem ofegat arribant a la platja".

Les sales dels Albèniz Plaça ja van tancar indefinidament el setembre de l'any passat

Les xarxes socials, plenes de comentaris pel tancament dels Albéniz

Molts gironins, persones conegudes o anònimes, han mostrat la seva tristor pel tancament a correcuita del Cinema Albéniz a través de les xarxes socials, començant pel president del Col·lectiu de Crítics de Girona, Guillem Terribas

 

 

De teatre al cinema, passant pels concerts de festa major

L'obertura del Teatre Albéniz va ser tota una fita a la Girona de principis del segle XX. S'anunciava com un gran saló de moda i comfort i ja disposava d'un sistema de ventilació amb aire fred que s'aconseguia amb grans barres de gel. Aquí s'hi feien representacions teatrals, musicals i s'hi projectaven les pel·lícules de cinema mut amb l'acompanyament d'una petita orquestra. Fins a finals dels anys 90, va mantenir aquesta doble activitat de teatre i sala de cinema.

Programació del Teatre Albéniz de l'any 1923, coincidint amb les Fires de Sant Narcís

Les multisales de l'Albéniz, una realitat des del 1998

L'antic teatre-cinema Albéniz es va enderrocar el 1997 i va reobrir com a multisales un any després. La part de l'escenari es va transformar en la sala de festes Platea, i a la platea veritable del teatre s'hi va construir un nou edifici en el qual hi van fer 10 sales de cinema amb capacitat per a 2.032 espectadors. La més gran, la sala 9, tenia un aforament de 417 butaques, i la més petita, la sala 3, disposava de 81 seients.

L'interior del teatre cinema Albèniz, el 1997, poc abans del seu enderrocament per fer-ne les multisales (Ajuntament de Girona)

Des que es van reconvertir en 10 multisales, el 1998, els Albéniz tenien l'accés pel carrer Reial de Fontclara, la part del darrere de la plaça de la Independència, una plaça que, durant molts, va ser coneguda com "la plaça dels cines" perquè n'hi havia tres i dels grans: l'Albéniz, el Coliseu i el Gran Via.

Els cinemes Albèniz i Coliseu, a la Plaça Independència, el 1928 (Ajuntament de Girona)

Ara, amb el tancament, ja només queda un cinema al centre de Girona: la Sala Truffaut, dedicada a les pel·lícules de versió original i als cicles de la Filmoteca. També hi ha els multicinemes Òscar al barri de Fontajau.
 


ARXIVAT A:
Cinema
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut