TOTS ELS ÀUDIOS

 • El dret de protesta arreu del món
  Escolta àudio

  El dret de protesta arreu del món

  Els drets no es conquereixen sols sinó que cal reclamar-los. Una de les maneres més efectives de fer-ho és exercint el dret de protesta, però aquest dret està cada com més amenaçat arreu d'Europa i del món. N'hem parlat amb Benjamin Sourice, membre de l'associació francesa VOX Public; Giada Negri, coordinadora de l'observatori europeu Civic Space Watch, i amb Luca Gervasoni, codirector de NOVACT, l'institut internacional per l'acció no-violenta.

 • Precarietat límit a la universitat: sous de 500 euros per fer de professor
  Escolta àudio

  Precarietat límit a la universitat: sous de 500 euros per fer de professor

  Sous de 500 euros al mes per fer de professor universitari: els falsos associats, precaritzats, suporten la càrrega docent d'una universitat pública catalana que intenta mantenir el seu prestigi malgrat les retallades. La inversió s'esfondra, molt per sota de la resta d'Europa, mentre el vicepresident Aragonès promet una rebaixa del 30% de les taxes si s'aproven els pressupostos del 2020. Però els rectors reclamen 240 milions d'euros més de finançament per resoldre una situació límit: ¿Quin és el futur d'un país que no inverteix en coneixement i investigació? En parlem amb professors associats que treballen en precari, un catedràtic i estudiants. També amb Vera Sacristán, de l'Observatori del Sistema Universitari i Josep Maria Vilalta, secretari executiu de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP).

 • Agafar les regnes de la vellesa
  Escolta àudio

  Agafar les regnes de la vellesa

  L'habitatge cooperatiu és una fórmula perfecta per defugir el binomi lloguer/compra tant quan som joves com quan som grans, i és que cada vegada més persones opten pel cohabitatge en el tram final de la vida. En aquest reportatge Anna Ayala recull les iniciatives de Can 70, Walden XXI i Cohabita Palau, per viure la vellesa més activa possible.

 • Ni lloguer, ni compra: l'alternativa de l'habitatge cooperatiu
  Escolta àudio

  Ni lloguer, ni compra: l'alternativa de l'habitatge cooperatiu

  Trenta-vuit desnonaments al dia. Tres famílies perden casa seva cada dues hores. Fins i tot, ja, en diumenge i sense ordre judicial. I els lloguers alts en són la primera causa. Catalunya lidera el rànquing, encara té les pitjors dades de tot Espanya: un de cada quatre desnonaments es fan aquí, sis de cada deu per impagament del lloguer. Però unes altres polítiques d'habitatge, contra l'expulsió dels veïns, són possibles i ja s'apliquen. A fora: Viena, per exemple, té un 80% d'habitatges de lloguer, el 60% a preu assequible, públics o regulats. Però també arriben a Catalunya: avui al "Solidaris" descobrim l'alternativa dels que entenen l'habitatge com un dret, com un bé d'ús, i no com un negoci, no com una mercaderia. Ni lloguer, ni compra: habitatge cooperatiu.

 • Els fills de la violència masclista, les víctimes invisibles
  Escolta àudio

  Els fills de la violència masclista, les víctimes invisibles

  Avui, al "Solidaris", coneixerem la història del Marc, obligat a visitar el seu pare violent que ara és a la presó, després d'haver assassinat la seva parella. O la de la Mia, doble supervivent, dues vegades víctima: del maltractament del seu pare, però també del seu ex marit. 34 nens i nenes han perdut les seves mares per culpa de la violència masclista a l'Estat, en el que portem d'any. 265 orfes, des del 2013. 30 assassinats pels seus pares o les parelles de les seves mares. Nens i nenes indefensos. En parlem també amb els piscòlegs Marcela San Cristóbal, Mariona Auradell i Oriol Ginés, i amb la Fundación Mujeres.

 • Cop a les llibertats: les ONG i els moviments socials responen a la sentència del procés
  Escolta àudio

  Cop a les llibertats: les ONG i els moviments socials responen a la sentència del procés

  La sentència del Suprem posa en perill els drets de manifestació, d'expressió, de lliure associació i de dissidència política, retalla la democràcia i agreuja un conflicte polític que mai no s'hauria hagut de judicialitzar. Aquesta és la reacció, la resposta de les ONG, de la societat civil catalana als 100 anys de condemna. A "Solidaris", analitzem la sentència de l'1-O amb els responsables de La Fede, organitzacions per a la justícia global, FundiPau, Justícia i Pau, el CIEMEN i Irídia, que alerten que crea un precedent perillós que criminalitza els moviments socials. ¿Quins són els límits de la desobediència civil i la resistència no violenta?

 • Seguretat col·laborativa o prendre's la justícia pel seu compte?
  Escolta àudio

  Seguretat col·laborativa o prendre's la justícia pel seu compte?

  Això no és el Far West. El fenomen de les patrulles ciutadanes, la proliferació de petits grups que persegueixen i intimiden suposats carteristes, preocupa la policia i els defensors dels drets humans. El risc de jugar a fer de policia sense ser-ho (a més que et trenquin la cara...) és agreujar la sensació d'inseguretat i fer d'altaveu dels discursos xenòfobs, criminalitzant i estigmatitzant els més febles. Entrevistem els Guardian Angels, els BCN Helpers i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que ha reintrdoduït la figura del sereno. I ho valorem tot plegat amb el sociòleg i criminòleg Roger Mancho; la portaveu del sindicat de Mossos SAP-Fepol, Imma Viudes; la professora de seguretat internacional Sònia Andolz, i la portaveu de la plataforma ciutadana Tsunami Veïnal, Eva Vila.

 • "Serenos" i "helpers": dues maneres diferents d'entendre la seguretat ciutadana
  Escolta àudio

  "Serenos" i "helpers": dues maneres diferents d'entendre la seguretat ciutadana

  Ens fixem en dues iniciatives que han sorgit els últims mesos per fer front a la sensació d'inseguretat: d'una banda el perfil de twitter @BCNHelpers, que parteix de la col·laboració ciutadana; de l'altra, els "serenos" de Santa Coloma de Gramenet, són iniciativa de l'Ajuntament de la ciutat. Anna Ayala en parla en aquest reportatge amb l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, i amb un portaveu anònim de @BCNHelpers.

 • Guardian Angels: "Fem una feina social amb col·lectius com els menors no acompanyats o els homeless"
  Escolta àudio

  Guardian Angels: "Fem una feina social amb col·lectius com els menors no acompanyats o els homeless"

  Des de mitjan setembre els Guardian Angels "patrullen" a Barcelona fent el que ells consideren una tasca social. L'Artur, monitor de defensa personal i integrant d'aquest grup ens explica què els mou a fer aquesta tasca, quins són els seus objectius i com s'organitzen.

 • Verema en lluita: els gegants del cava rebenten el preu del raïm
  Escolta àudio

  Verema en lluita: els gegants del cava rebenten el preu del raïm

  Sense pagesia, no hi ha país. I sense preus justos pel raïm, no hi ha Penedès. Els viticultors protesten contra els grans cellers: acusen els gegants del cava d'haver ensorrat els preus un 30%, d'abocar-los a la ruïna pagant-los ara el mateix que fa 20 anys. Dels 1.100 milions d'euros l'any que factura el sector del cava, als viticultors amb prou feines els queden 30 cèntims per quilo de raïm. No és només un problema d'oferta i demanda: ens hi estem jugant un model de societat i els consumidors tenen el poder. En parlem, des de les vinyes de Gramona a Sant Sadurní d'Anoia, amb Francesc Perea, Josep Pascual, Isabel Vidal, Josep Esteve, Jaume Gramona i Elias Martí.

 • Rebel·lió a la granja: l'animalisme i la ramaderia, a debat
  Escolta àudio

  Rebel·lió a la granja: l'animalisme i la ramaderia, a debat

  Alliberament o robatori? Activisme o delicte? Les accions d'animalistes en granges i escorxadors tenen en alerta els ramaders catalans, i és que mai el consum de carn havia estat tan qüestionat com ara. Albert Segura en parla en aquest programa amb Marta Roger, responsable de l'explotació ramadera La Païssa de Cardedeu; Massin Akandouch, portaveu del col·lectiu animalista Action for Liberation; Abel Peraire, membre del col·lectiu PagesosGPS, i Núria Almirón, membre del Center for Animal Ethics de la UPF. L'especialista en psicologia del consum d'ESCODI Albert Vinyals analitza l'efecte que aquestes accions tenen en el consumidor, i la nutricionista Magda Carlas conversa amb la periodista Esther Vivas sobre les conseqüències que té un consum excessiu de carn tant per al nostre organisme com per al planeta.

 • L'animalisme al supermercat
  Escolta àudio

  L'animalisme al supermercat

  Com reacciona el consumidor a les accions dels animalistes? S'ho pensa dues vegades abans de comprar ous, llet o carn? Anna Ayala i Albert Vinyals, professor de psicologia del consum a ESCODI (Escola Universitària del Comerç), visiten un supermercat per comprovar si les reivindicacions animalistes fan canviar, o no, el que s'ofereix a les seves lleixes.

 • Les conseqüències de menjar (massa) carn
  Escolta àudio

  Les conseqüències de menjar (massa) carn

  En el marc del debat entre animalistes i grangers, la metge nutricionista Magda Carlas i la periodista i investigadora en polítiques agrícoles i alimentàries Esther Vivas expliquen les conseqüències que té un consum excessiu de carn tant per al nostre organisme com per al planeta.

 • Carola Rackete: "El problema no és la desobediència civil, el problema és l'obediència civil"
  Escolta àudio

  Carola Rackete: "El problema no és la desobediència civil, el problema és l'obediència civil"

  Carola Rackete, l'activista que s'ha atrevit a desafiar Matteo Salvini, rescatant immigrants al Mediterrani i que acaba de rebre la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya, entrevistada per Albert Segura: "M'he adonat de l'enorme atenció mediàtica que he rebut jo, com a persona blanca, i la poca que tenen els refugiats."

 • L'opositor turc a l'exili Can Dündar: "Defensar una ideologia no hauria de ser un crim a Europa"
  Escolta àudio

  L'opositor turc a l'exili Can Dündar: "Defensar una ideologia no hauria de ser un crim a Europa"

  El periodista turc exiliat a Alemanya Can Dündar, acusat de terrorisme i espionatge pel govern d'Erdogan, ha seguit molt de prop el judici de l'1-O i aquest 11 de Setembre l'ha viscut a Barcelona per celebrar la Diada convidat per Foreign Friends. Can Dündar ha passat per l'"Especial Solidaris", on ha comparat la justícia espanyola amb la justícia turca perquè permet tenir persones a la presó pel fet de defensar ideologies.